петак, 20. април 2018.

Синиша Мали: До краја године на улицама Београда 80 нових електроаутобуса

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас еко-квизу у Установи културе „Влада Дивљан”, на којем су се основци четири београдске школе такмичили у познавању екологије и заштите животне средине. 

Мали је истакао да је повод данашњег окупљања најважнија тема за будућност планете. Он је напоменуо да му је ово треће појављивање на eко-квизу и приметио да се број учесника сваке године повећава. 

– Све већи број учесника је знак да се нешто мења и да Србија и Београд не би требало да брину када су екологија и заштита животне средине у питању. Град Београд се бори за што већи број електроаутобуса, којих тренутно има пет, али ће их до краја године бити чак 80. У нашем граду постоје три рециклажна дворишта, а до краја године ће их бити седам. Ипак, уколико не променимо свест људи по овом питању, нећемо много урадити. Сви учесници eко-квиза су победници, јер је јако важно да идеју „зеленог” Београда и „зелене” Србије делимо са свима – поручио је Мали. 

Градоначелник је подсетио да је прошле године започет пројекат трајног решења проблема са депонијом у Винчи. 

– До краја текуће године у Винчи ће бити започета изградња фабрике за прераду комуналног отпада. То постројење ће отпад претварати у енергију, топлотну и електричну, што је заиста велика ствар за Београд и нешто што велики број градова већ има у свету. На тај начин ћемо допринети квалитетнијој животној средини у нашем граду, али и држави. Јуче смо кренули у пролећну акцију чишћења Београда, јер имамо 350 дивљих депонија које би у наредних неколико месеци требало да очистимо. У претходне три године очистили смо више од 2.000 локација на којима су се налазиле дивље депоније. Од нас зависи све што се дешава и морамо да порадимо на едукацији људи који нису свесни штете коју чине бацањем смећа или шута у природу. Све што бацамо и ружно радимо, радимо себи и генерацијама које долазе – рекао је Мали. 

Према његовим речима, Београд је први град у Европи који је имао једну линију јавног превоза у потпуности покривену електроаутобусима. Када набавимо још 80 возила, навео је градоначелник, бићемо европски рекордери по том питању. 

– Ти аутобуси не испуштају издувне гасове и већи аргумент за њихову набавку од тога није потребан. Реконструишемо велики број паркова и зелених површина, желимо што више стабала у нашем граду. Следеће године крећемо са изградњом фабрике за прераду отпадних вода, како бисмо у Дунав и Саву, уместо канализације, испуштали чисту воду у будућности. Исправљамо грешке из прошлости, чиме се нико није бавио јако дуго, а када обезбедимо Београду све те системе, на вама је да наставите тим путем и направите још здравији град – закључио је Мали. 

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић истакао je да је основни циљ акције да се знање о заштити животне средине подигне на што виши ниво, мада школарци показују завидно знање у овој области. 

– Желимо да у Београду заживи рециклажа, примарна селекција, а то можемо постићи управо оваквим акцијама. Ми имамо већ три рециклажна дворишта и још четири су у плану до краја године. Укључујемо што више инвидуалних домаћинстава, поред зелене канте добијаће и плаву намењену рециклажи. Тако мењамо свест људи о значају заштите животне средине, а ова деца ће своје знање пренети родитељима, тако да се акција шири међу нашим грађанима – рекао је Богдановић.

У еко-квизу су учествовала деца из основних школа „Љуба Ненадовић”, „Олга Петров”, „Васа Чарапић” и „Зага Маливук”, а догађају су присуствовали и вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић, као и директор УК „Влада Дивљан” Љубиша Ђуровић.