петак, 20. април 2018.

Синиша Мали: Београдски маратон наставља да обара рекорде

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да је град Београд у потпуности спреман за предстојећи 31. Београдски маратон. Он је на завршној конференцији за новинаре пред сутрашње трке оценио да нас очекује прави спектакл и рекордан број учесника из рекордног броја земаља. 

– Из године у годину ово најмасовније спортско такмичење у нашој земљи обара рекорде, што је важно не само због промоције спорта и здравог начина живота већ и због тога што се тако Београд потврђује као најбоља туристичка дестинација у овом делу Европе. Осим спортског аспекта, манифестација има и хуманитаран карактер. Ове године подржавамо националне кампање „Рак је излечив” и „Трчим за здрава плућа”, а такође у тркама ће учествовати више од четири стотине особа са инвалидитетом, затим више од пет стотина трудница и мајки с децом, као и 250 припадника Министарства унутрашњих послова. Зато позивам све грађане и госте главног града да нам се придруже и да заједно пошаљемо сјајну слику Београда и Србије у свет – истакао је Мали.

Он је посебно нагласио то што ће се први пут на Мосту на Ади, која је по његовом мишљењу једна од најтежих деоница маратона, одржати концерт Београдске филхармоније, што ће допринети да Београдски маратон буде спектакуларан и јединствен. Градоначелник, који ће и сам трчати маратонску трку, изразио је захвалност свима који помажу ову манифестацију. 

Овогодишњи промотер је двоструки светски рекордер у маратону Халид Ханучи, који је осврћући се на историју догађаја оценио да он много значи за нацију, те да му је драго што је део манифестације која доноси наду, али и средства за различите значајне фондове. Наш најбољи маратонац Дарко Живановић рекао је да је веома срећан што ће учествовати, те да ће сутра трчати полумаратон и да ће, као и увек, дати свој максимум. 

Ивaн Taсoвaц, дирeктoр Бeoгрaдскe филхaрмoниje, истакао је да ће наши музичари бити подршка такмичарима и изразио велико задовољство због одличне организације. На програму ће бити Вивалди. 

Оснивaч „Rock ‘n’ Roll мaрaтoн сeриje” Трејси Сандлан присетио се бомбардовања 1999. када је из Београда послата порука мира, наде и уједињености. То је истовремено била и порука свима маратонцима да је важно да истрају упркос свим изазовима и тешкоћама са којима се могу сусрести. 

Пријатељ Београдског маратона је, између осталих, компанија „Идеа”, чији запослени ће такође дати свој допринос, док се споразум о сарадњи потписује и са „Виздом спортом”, организацијом из Кине која, како је навео њен представник Кeвин Ли, први пут помаже једну овакву манифестацију ван оквира најмногољудније земље на свету. 

Дирeктoр „Бeoгрaдскoг мaрaтoнa” Дejaн Никoлић изразио је велику захвалност свим пријатељима манифестације и изразио очекивање да ће бити више од седам хиљада учесника из више од седамдесет земаља, што ће се знати на крају пријављивања. 

Београдски маратон почиње сутра у 10 часова на уобичајеној стартној позицији – раскрсница Булевара краља Александра и Ресавске улице.