петак, 20. април 2018.

Конкурс за београдске вртиће од 7. до 18. маја

Овогодишњи конкурс за упис деце у вртиће трајаће од 7. до 18. маја, изјавио је секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, који се данас састао директорима свих 17 београдских предшколских установа.

Он је истакао да ће прелиминарне листе уписане деце бити објављене 11. јуна, док ће се жалбе подносити до 20. јуна, након чега ће коначне листе бити објављене крајем тог месеца.

Он је директоре, на састанку у Градској управи, позвао на максималну одговорност у овом процесу, саопштили су из Секретаријата за образовање и дечју заштиту. 

–Инсистирам на транспарентности, на фер процесу и на томе да су критеријуми исти за све. Заиста нема места било каквим пропустима када су деца у питању, а са уписима преко везе је завршено –  поручио је Гак. 

Он је додао да ће се коначан број слободних места знати уочи конкурса и позвао је родитеље да се на време информишу шта је од документације потребо за упис. 

Гак је подсетио да је захтеве могуће предати и електронски, и подсетио да је уочи прошлогодишњег конкурса на листи чекања било скоро 10.000 деце док се ова радна година за предшколске установе завршава са смањеном листом од 3.500 деце.

–Видећемо колика ће бити нова листа чекања, која зависи од тога колико захтева стигне, али радимо све на стварању што већег броја нових места у вртићима, пре свега адаптацијом простора. Ове године очекујем да отворимо још око 2.000 нових места – рекао је Гак и указао да су све активности усмерене ка том циљу.

Према његовим речима, данас имамо историјски број уписане деце у вртићима, више од 70.000, што је за око 20.000 више у односу на 2013. годину, уз подсећање да је интересовање за вртиће сваке године све веће.

Приоритет при упису у београдске вртиће имају деца из друштвено осетљивих категорија, деца запослених родитеља и студената, свако треће и наредно дете у породици и деца чија браћа и сестре већ иду у вртић, наводи се у саопштењу.