недеља, 22. април 2018.

Синиша Мали: Авалски торањ је велики туристички потенцијал Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је Авалски торањ на осму годишњицу отварања и у друштву министра трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Расима Љајића поручио да ће град Београд наставити да ради на својим потенцијалима како би се етаблирао као највећа туристичка дестинација овог дела Европе.

Мали и Љајић су испробали нови садржај на Авалском торњу, пошто су се привезани сигурносним ужетом спустили са нивоа 2, односно 106 метара висине. Градоначелник је поручио да је поглед на Београд најлепши са Авалског торња и истакао да данас можемо да видимо нову слику Авале.

– Велики број људи са сјајном енергијом окупио се на осмом рођендану Авалског торња, а пре извесног времена осим торња и сјајног погледа овде готово да није било никаквих садржаја. Прошле године овде је отворено неколико спортских терена, али и угоститељских објеката и места на којима се могу купити сувенири. Захваљујући Турској агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА) имамо летњу позорницу и још мноштво садржаја, што је разлог да грађани Београда и гости нашег града долазе овамо у још већем броју – рекао је Мали.

Он је додао да је прошле године број туриста на Авали порастао за 15 одсто, док је у истом периоду број ноћења у Београду порастао 20 одсто, што значи да су у питању двоцифрене стопе раста.

– На добром смо путу да од Беогада направимо најатрактивнију туристичку дестинацију овог дела Европе. Све то је и обавеза да наставимо истим путем, па да до краја године почнемо са изградњом гондоле која ће повезивати Kалемегдан и парк Ушће. Нова вест за Београђане је да ћемо у парку Ушће ове године почети са постављањем великог панорамског точка. Настављамо да радимо на улепшавању Београда, уређивању паркова, али и свега другог што још увек није "стигло на ред". Желимо да Београђани имају пуно опција када викендом пожеле да заједно са својом децом проведу време у природи. Дугујемо захвалност министру Љајићу, са којим заједнички померамо границе и стварамо нове садржаје на туристичкој мапи Београда и Србије – закључио је Мали.

Министар Љајић је рекао да прогнозе говоре да ће ове године око 200.000 људи посетити Авалски торањ.

– За годину дана простор око Авалског торња доживео је праву трансформацију, будући да туристи нису имал где ни кафу да попију, а сада је овде толико тога у понуди. Захваљујући средствима Турске агенције за сарадњу и координацију саградили смо овај мини тржни центар са 40 продајних кућица и бином. Имамо велике планове за десетогодишњицу изградње Торња, до када ће овај простор бити обогаћен додатним садржајима – рекао је Љајић.

Координаторка ТИКА-е Ђала Гилтекин Тозбат истакла је да је веома срећна што има прилику да учесвује  у данашњем догађају, као и да јој је драго да је ТИКА допринела отварању нових садржаја на Авали.

Догађају је присуствовао вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, координације и комуникацију са грађанима Дарко Главаш, подсекретар Секретаријата за културу Милан Лазовић, директор Туристичке организације Београд Миодраг Поповић, као и вршилац дужности директора ЈП "Емисиона техника и везе" Бранко Гогић.