понедељак, 23. април 2018.

Младеновић: Међугенерацијска сарадња база хуманог друштва

Међугенерацијска сарадња представља једну од базних чинилаца хуманог друштва и без ње нема напретка у већини друштвених области, зато се Град Београд брине и ствара услове да је што боље оплемени и омогући да се различите генерације разумеју и сарађују, рекао је данас заменик градоначелника Андреја Младеновић.

Младеновић је на Петом, јубиларном фестивалу међугенерацијске сарадње, под слоганом „ОКеј, повезујемо генерације”, који организује Герентолошки центар Београд и који се одржава од 23. до 25. априла, рекао да Београд мора да буде добро место за живот свих генерација. 

Младеновић је у Крипти Храма Светог Саве подсетио да је у  претходном периоду у складу са потребама најстарије популације Град развио ванинституционалну заштиту, ширењем клупске мреже и унапређењем службе помоћи у кући.

Он је додао да данас располажемо са 28 клубова и 14 служби помоћи у кући, равномерно распоређених на административном подручују града. У клубовима за старија лица обезбеђује се задовољавање најразличитијих потреба ове популације, почев од потреба за дружењем, чиме се подиже ниво социјалне интеракције и солидарности, до разноврсних здравствених, образовних, културно-забавних, духовних, рекреативних, и других потреба. На годишњем нивоу услуге клубова користи више од 10.000 особа, старијих од 65 година.

– У претходне четири године, отворено је осам нових клубова за пензионере, и то на четири општине које до сада никада нису имале клубове за дружење пензионера –  Барајево, Звездара, Земун, Раковица, а на Вождовцу, Новом Београду, Врачару и Земуну су поред постојећих отворени и нови клубови. Комплетно су реновирана четири клуба – на Палилули, који је реновиран после 20 година, затим у Светогорској, на Савском венцу и у Младеновцу. У плану је отварање још два клуба, тако да ћемо до краја ове године имати 30 на територији града – навео је Младеновић.

Заменик градоначелника је истакао и да је задатак града Београда у будућем периоду  да ствара амбијент и обезбеђује услове за развој неискоришћених ресурса међугенерацијске сарадње и волонтерског рада, који ће доприносити хуманизацији старости.

 Младеновић је указао да је Град Београд омогућио Београдске сениор картице, која представља широки пакет услуга и погодности за најстарије.

– Желимо да пружамо што више могућности за задовољавање њихових разноврсних потреба. Самим тим градимо друштво које надилази пасиван однос према својим најстаријим члановима – рекао је Младеновић. 

До сада је издато више од 200.000 картица, што је безмало половина од укупног броја пензионера у Београду. Више од двеста компанија на 800 продајних места даје попусте на своје производе и услуге.