понедељак, 23. април 2018.

Весић: Бригом о угроженој деци показујемо зрелост као друштво

Градски менаџер Горан Весић уручио је данас, на Светски дан књиге, донацију Дому „Драгутин Филиповић Јуса“ на Враачру. Донацију у виду књига, бојанки, слагалица и бојица обезбедио је Завод за уџбенике, а градски менаџер је истакао да  Град Београд на овај начин жели да приближи књигу деци која нису одрасла у адекватним условима и тако их припреми за животне изазове. 

Весић је подсетио да је данас Светски дан књиге, који обележава 80 земаља јер су на данашњи датум, 23. априла, преминула два велика светске књижевности – Виљем Шекспир и Мигел де Сервантес. 

– Данас је идеална прилика да поклонимо књиге оној деци којој су најпотребније, у овом случају малишанима који се налазе у Дому „Драгутин Филиповић Јуса“ на Врачару. Овај дом је недавно реновиран и на средствима издвојеним за ту намену захвални смо Турској агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА). У Дому  се налази око 30 малишана, узраста од три до седам година, а у питању су деца са сметњама у развоју или деца која су овде због других разлога, попут недостатка родитељског старања. Овде имамо и прихватну станицу за 12-оро деце узраста од три до седам година, а у питању су малишани који су трпели насиље у породици или су постојали други разлози за реакцију надлежних служби – рекао је Весић. 

Он је захвалио Заводу за уџбенике на донацији и рекао данашње дружење са малишанима из овог дома представља и покушај да се њихово детињсво учини мало лепшим. 

– На тај начин показујемо и да смо одговорно друштво. Град Београд свој деци из социјално угрожених и хранитељских породица омогућава бесплатно чланство у библиотекама, а исто то важи за сву децу предшколског узраста и ђаке-прваке. Што се тиче остатка деце у основним и средњим школама, Град одобрава попуст и за њих је цена чланске карте у библиотеци 400 динара. Деца која се налазе овде сигурно нису имала адекватне услове у својим породицама и због тога је важно да у сигурном и безбедном окружењу које овде имају, крену са читањем и надокнаде оно што кривицом других људи нису урадили раније. У установама попут ове, раде дивни људи чији труд се не може мерити у новцу и без њихове помоћи многа деца са територије Града Београда не би била збринута на адекватан начин – закључио је Весић. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да је у буџету за 2018. годину опредељено довољно средстава да Град може да збрине свако дете којем је помоћ и подршка потребна. 

– У току текуће и наредне године планирамо развој нових услуга потребних за функционисање система социјалне заштите. У претходне четири године градски систем социјалне заштите је реформисан, па је Београд сада град са највећим бројем услуга за подршку деци и породици. Град је увек у контакту са установама попут ове јер жели да буде спреман за евентуално проширење капацитета – рекла је Наташа Станисављевић и захвалила градском менаџеру на помоћи и подршци коју обезбеђује свим установама социјалне заштите у Београду.  

Председник општине Врачар Милан Недељковић је нагласио да се општина труди да максимално помогне рад свих установа социјалне заштите са њене територије. 

– Драго ми је што смо данас овде и што имамо прилику да обрадујемо децу која се налазе у Дому. Општина Врачар поручује да ће наставити да стоји на услузи деци и људима који свој радни век проводе са њима. Параметар рада једне општине измежу осталог је и присуство на догађајима попут данашњег – рекао је Недељковић. 

Татјана Караџин из Завода за уџбенике је подсетила да је та компанија најстарија издавачка кућа на Балкану,  као и да ће, као и до сада, увек бити на услузи када су овакви догађаји и донације у питању. 

Догађају је присуствовала чланица Градског већа Тања Поповић, као и директор Центра за заштиту деце и одојчади Зоран Милачић.