понедељак, 23. април 2018.

Обележено 19 година од погибије радника РТС-а

Данас се обележава 19 година од трагичне погибије 16 радника Радио-телевизије Србије, поводом чега је код спомен-обележја „Зашто“ у Ташмајданском парку одржан комеморативни скуп на којем је венац на споменик положио члан Градског већа Драгомир Петронијевић.

Петронијевић је подсетио да бомбардовање зграде Радио-телевизије Србије представља преседан у модерној историји, као и да се за такав акт оправдања не могу пронаћи.

– Данас смо одали почаст погинулим радницима Радио-телевизије Србије. Шеснаест људи је убијено на својим радним местима, након што је РТС проглашен легитимним војним циљем. Људи који су убијени на радном месту, током извештавања о злочинима које су у то време на територији наше земље вршили терористи ОВК, потпомогнути снагама НАТО-а. Бомбардовање зграде телевизије у густо насељеном делу града до тада није виђено, а нама остаје да се још једном запитамо „зашто“ – рекао је Петронијевић.

Помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић рекла је да 19 година касније и даље немамо јаснију слику о злочину који се догодио.

– Деветнаест година након стравичног страдања радника РТС-а бледи трагови воде до међународних организација. Није било ни извињења ни објашњења, а иако истина не умањује бол, даје наду да ће се утврдити ко је одговоран за овај злочин – рекла је Славица Трифуновић.

Венце су положили представници представници новинарских удружења, породица настрадалих, Министарства културе и информисања, као и Радио-телевизије Србије.