уторак, 24. април 2018.

Никодијевић: Систем функционише независно од кадровских решења

Конститутивна седница Скупштине града Београда одржаће се 9. маја када ће се изабрати председник и заменик председника Скупштине, секретар и заменик секретара Скупштине, као и нова Градска изборна комисија и потврђени мандати одборника. Тиме ће се стећи услови да се конституише нов сазив парламента, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић, гостујући на ТВ Пинк у емисији „Свитање”.

Он је прецизирао да је 30 дана од конституисања новог парламента рок за избор градоначелника, његовог заменика и чланова Градског већа.

– Од завршетка избора град функционише нормално, без већих проблема. Започет је нов инвестициони циклус и наставили смо послове које смо започели прошле године. Сва јавна предузећа добро функционишу, све јавне манифестације се одвијају по устаљеном плану. Направили смо систем који функционише независно од кадровских решења. То је највећи успех ове градске власти у претходне четири године – рекао је Никодијевић. 

Он је подсетио на податак да је за 19 одсто повећан број туриста у односу на почетак прошле године која је била рекордна.

Говорећи о избору градоначелника, Никодијевић је рекао да је битан тим који ће обезбедити да систем настави да функционише. Битно је колико су људи спремни и посвећени да се боре за заједничке циљеве и за реализацију најављених пројеката.

– Почели смо да остварујемо вишедеценијске снове Београђана, од рашчишћавања Савског амфитеатра, изградње Београда на води, преко обнове Косанчићевог венца, до изградње метроа. Читаву инфраструктуру Београда тако смо поставили да ће моћи да се каже за четири године да је Београд европска метропола. Предуслов за све то били су добри пројекти, способни људи и решавање финансија града Београда. Сада када смо финансијски стабилна локална самоуправа, без дуговања која су постојала пре четири године ко год буде водио Београд неће моћи да одустане од тог пута – истакао је председник Скупштине града.

Говорећи о плановима, Никодијевић је подсетио на циљ да до 2025. године читав Београд буде премрежен канализационим мрежама, јер је поразна чињеница да смо једини град на дунавском сливу који све отпадне воде испушта директно у реку. 

– Сада смо у пројекту израде фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу која ће преко Интерцептора да скупља све отпадне воде и прерађује је. Недавно смо потписали уговор са страним партнерима о изградњи фабрике за прераду отпада у Винчи и тај пројекат најзад почиње да се реализује – рекао је Никодијевић, додајући да решења комплетног проблема саобраћаја у Београду нема без изградње метроа, а прогноза је да 2023. или 2024. године крене прва линија метроа.