среда, 25. април 2018.

Весић: Београд се један век бави дечјом заштитом на организован начин

Градски менаџер Горан Весић и чланица Градског већа Тања Поповић присуствовали су обележавању јубилеја - 99 година од оснивања Предшколске установе „Дечји дани” са Старог града, који је данас одржан у Дечјем културном центру. 

–Овај јубилеј показује да се Београд већ један век на организован начин бави дечјом заштитом – истакао је Весић и додао да је ПУ „Дечји дани” - са 11 установа и 2.200 деце - једна од најбољих установа у престоници, и прва која је увела инклузивно образовање.  

Весић је указао да је тренутно у Београду уписано у предшколске установе више од 81.000 деце, док је 2013. било свега 46.000 малишана. 

–Ово је податак за понос. Изједначили смо приватне вртиће са државним управо да би смо омогућили да сва деца иду у вртић. Сада је јасно да прво образовање детета почиње у вртићу, већ са три-четири године због чега се приближавамо тренутнку када ће похађање у вртићима бити обавезно – најавио је градски менаџер. 

Због тога је, према његовим речима, улога вртића све важнија и незамењива у одрастању сваког детета, као и улога васпитача у том процесу. 

–Град Београд нема довољан број васпитача у предшколским установама, такође и посао који раде те особе никада не може да се плати довољно. Због тога ћемо, као локална самоуправа, покушати да добијемо разумевање од Владе Србије како би омогућили тим људима боље финансијске услове – најавио је Весић. 

Директорка Предшколске установе „Дечји Дани” Јасна Вуклиш истакла је да данашња приредба генерална проба пред обележавање стогодишњице установе наредне године, и захвалила се градском менаџеру на подршци.

Догађају је присуствовали директор ДКЦ-а Драган Марић, програмски директор Леонтина Вукомановић, као и бројни гости.