четвртак, 26. април 2018.

Помоћ психотерапеута без упута и заказивања

Град Београд, Министарство здравља и Клиника за психијатријске болести „Лаза Лазаревић” заједничким ангажманом недавно су отворили Центар за ментално здравље у „Београђанки”. Тим поводом данас су овај новоосновани центар обишли министар здравља Златибор Лончар, начелница Градске управе Сандра Пантелић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, а у важност овакве установе увериле су се и директорка клинике „Лаза Лазаревић” Ивана Сташевић Карличић и психолог Градске управе Александра Влајић.

Како је за Беоинфо истакла Сандра Пантелић, ово је први центар у Београду, а четврти у Србији.

– Ово је један у низу пројеката на којем сарађују град и република. Град Београд је за центар обезбедио простор на 20. спрату Палате „Београд”, а грађанима је омогућено да на овом месту потраже помоћ психотераперута и што је најважније без упута, без заказивања и бесплатно. У протеклих месец дана помоћ је затражило више од петсто људи, од чега их се 108 први пут обратило лекарима из ове здравствене области. То показује да грађани имају вољу да решавају своје проблеме, те да је отварање центра преко потребно – истакла је Сандра Пантелић.

Она је прецизирала да је центар за све грађане отворен радним данима од 9 до 18 часова, те да је у плану да их буде још на територији Београда. 

– Брига о здрављу грађана један је од приоритета Града Београда. Нарочито је важна посвећеност психичком здрављу, ако се има на уму да је Светска здравствена организација окарактерисала депресију као глобалан проблем модерног човека, водећи узрок лошег здравственог стања и радне неспособности – нагласила је Сандра Пантелић. 

Министар Лончар је прецизирао да су оваква сaвeтoвaлиштa вeћ oтвoрeнa у Нишу, Вршцу и Кикинди, те да пoмoћ грађанима пружa тим стручњaкa сaстaвљeн oд психиjaтaрa, психoлoгa и тeрaпeутa. 

– Нajвeћи дeo прoблeмa сe рeшaвa oвдe, a aкo сe прoцeни дa je пoтрeбнo бoлничкo лeчeњe, пaциjeнт ћe бити упућeн у aдeквaтну здрaвствeну устaнoву гдe ћe oдмaх бити прeглeдaн и врлo брзo ћe му бити oдрeђeнa тeрaпиja – нaвeo je Лoнчaр. 

Ирена Вујовић је министру Лончару и Клиничком центру Србије захвалила на подршци, додајући да општина Савски венац активно ради на подизању свести грађана о важности превенције у очувању здравља. 

– У просторијама општине Савски венац у протекла три месеца одржано је неколико трибина на тему „Подизања свести о менталном здрављу”. Трибине организујемо у сарадњи с лекарима Клинике за психијатрију, којима овом приликом захваљујем – рекла је Вујовић, истичући да су наведена предавања намењена грађанима, а за здравствене раднике су бесплатна и акредитована.

У протеклих месец дана грађани су се у новооснованом центру највише жалили на несаницу и поремећаје расположења, старији суграђани на проблеме с памћењем, али је било и много родитеља који имају проблеме са злоупотребом психоактивних супстанци код деце.