уторак, 8. мај 2018.

Београд лидер конгресне индустрије југоисточне Европе

Уз најважније резултате постигнуте у прошлој години који се односе на милион гостију и два милиона остварених ноћења у 2017. години, Београд остварује успехе и на плану пословног туризма. Према последњој статистици највеће асоцијације за конгресну делатност ICCA, Београд је на 24. месту у Европи и на 46. месту у свету по броју одржаних скупова у 2017. години, што га позиционира као лидера конгресне индустрије у југоисточној Европи, саопштила је Туристичка организација Београда.

Са 51 одржаним скупом у 2017. години, Београд је са 28. места, на ком се налазио 2016. године, скочио на 24. место. Према европској ранг-листи која обухвата 197 градова од укупно 963 конгресних дестинација у Европи, Београд је испред осталих градова региона – Љубљана и Загреб деле 28. место, Букурешт је на 33. месту, Софија на 73. месту, док Подгорица, Скопље и Тирана заузимају 171. место. Првих десет места у Европи заузимају Барселона, Париз, Беч, Берлин, Лондон, Мадрид, Праг, Лисабон, Будимпешта и Даблин.

ICCA прикупља податке о конгресној индустрији од 1963. године и најреспектабилнија је асоцијација међу организаторима конгреса који користе њене податке при одабиру конгресних дестинација, па се може очекивати и даљи раст броја конгреса и пословних посетилаца у Београду.

Конгресни биро Београда, који послује у оквиру Туристичке организације Београда и својим активностима битно утиче на развој конгресне индустрије српске престонице, од 15. до 17. маја учествује на највећој конггресној берзи IMEX у Франкфурту, где ће на унапред заказаним састанцима конкурисати за одржавање скупова у Београду наредних година.