уторак, 15. мај 2018.

Едукативна представа „Бебирон у посети” – помоћ трудницама и породиљама

Интерактивна и едукативна позоришна представа „Бебирон у посети” биће одржана 22. маја у општини Врачар, а након Београда у још петнаест градова у Србији. Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре у згради Градске управе, подршку су пружили Министарство здравља, Секретаријат за здравство, Секретаријат за образовање и дечју заштиту и Општина Врачар. 

Градска секретарка за здравство др Вера Дражић подсетила је да се данас у читавом свету обележава Дан породице, који је установљен одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 1993. године, с циљем да се оснажи породица.

– Здрава породица значи здраво друштво, а породица је најважнији ослонац за свако дете. Данас је она на великој прекретници, јер су мајке оптерећеније и имају много мање времена да проведу са својом децом. Град Београд води одговорну здравствену политику и подржава све пројекте који за циљ имају унапређење здравља деце, као и оне који воде рачуна о здрављу трудница и породиља. Отуда све време и даје подршку бесплатном Вајбер саветовалишту „Бебирон”, које умногоме помаже родитељима – истакла је др Вера Дражић.

Она је позвала родитеље да нађу времена и учествују у овом и бројним другим пројектима који помажу да им деца успешно и безбрижну одрастају.

Подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић рекао је да овакве активности представљају својеврсну надоградњу рада овог секретаријата.

– Секретаријат неизоставно подржава све што је посвећено деци и може да помогне у унапређивању живота и функционисања деце. Заједно са партнерима покушавамо да створимо што боље услове за одрастање деце – рекао је он.

Раичевић је подсетио да град омогућава да скоро шест хиљада деце бесплатно борави у предшколским установама, рефинансира се и боравак у приватним вртићима, али и настоји се да се унапреде садржаји у предшколским установама и ван њих, у локалној заједници. Један од примера за потоње јесте и ова представа која ће бити одлична прилика за размену искустава, додао је он. 

Председник општине Врачар Милан Недељковић истакао је да је ово начин да се родитељима што више приближи „лепота и одговорност родитељства”, те да им се олакша приступ свим проблемима са којима могу да се сусретну и помогне у успостављању ваљаног контакта са својим дететом.  

– Представа је осмишљена да упути и посаветује, а улога сваке локалне заједнице је да буде на услузи грађанима, посебно младим паровима и трудницама – оценио је Недељковић.

Валентина Катић из саветовалишта „Бебирон” прецизирала је да је циљ да се родитељима на овај начин пружа прилика да поделе своја искуства, добију корисне савете и да се што боље снађу у улози родитеља како би лакше препознали и решавали евентуалне проблеме у првим годинама живота бебе.

– Родитељима ће бити представљен начин на који могу да добију стручне савете у било које доба дана или ноћи, у стручном Вајбер саветовалишту „Бебирон”, које окупља педијатре, патронажне сестре, гинекологе, нутриционисте. Саветовалиште је активно од октобра прошле године и већ броји 35 хиљада родитеља који га прате и користе услуге – навела је она, наглашавајући да је интерактивна представа бесплатна. 

Представа је намењена трудницама и родитељима најмлађе деце, узраста до четири године.