уторак, 15. мај 2018.

Град Београд представио понуду својих пољопривредних произвођача на сајму у Новом Саду

У оквиру данас отвореног Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, Град Београд је на свом штанду представио понуду пољопривредних произвођача који су углавном добитници подстицајних средстава града, али и признања за квалитет својих производа.

Према речима градског секретара за привреду Милинка Величковића, ово је трећи пут да Град Београд излаже, а други пут да самостално представља пољопривредне произвођаче који излажу производе из свог домена. 

– Многи мисле да Београд нема довољно развијену пољопривреду, али на територији града има око 200.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега је око 150.000 обрадивог. Град Београд сваке године изда у закуп између 20 и 25 хиљада  хектара пољопривредног земљишта, а приход од тога иде у уређење атарских путева – истакао је Величковић.

Он је додао да Град Београд из године у годину повећава средства за подстицаје у пољопривреди. 

– Тако смо за ову намену 2016. године издвојили 40 милиона динара, 2017. године 120 милиона, да би ове године повећали на 180 милиона  динара. Прошле године смо делили тракторе, а ове пољопривредне машине, односно прикључке, пластенике, противградне мреже. Поред субвенција за набавку свега тога, дајемо средства и за набавку кошница, као и опреме за производњу меда. У делу сточарске производње, ове године по први пут делимо уматичене овце, козе, али и јунице као и прошле године – рекао је секретар за привреду, додајући да се сваке године уводи нешто ново како би људи остали да раде на селу и како би могли да зарађују и живе од свог рада. 

Он је подсетио да овакав вид промоције доста значи јер показује да Београд није само урбан град и да поједине његове општине имају развијену пољопривреду.

На 85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, на штанду Града Београда представили су се излагачи из Раковице, Младеновца, Лазаревца, Барајева, а у понуди су били млечни, сухомеснати, као и производи од меда, воћа, тестенине.

Догађају су присуствовали Саво Павичић, руководилац Сектора за субвенције у пољопривреди, и Драгана Степановић, руководилац Сектора за пољопривредно земљиште у Секретаријату за привреду Града Београда. 

На Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који траје до 21. маја, учествује више од 1.500 излагача из 60 земаља, а земља партнер ове године је Француска.