среда, 16. мај 2018.

Додељена награда „Дуга” у Старом двору

Нaгрaдa „Дугa” Гej стрejт aлиjaнсе за допринос борби против хомофобије и трансфобије додељена је данас у Старом двору модној уредници и новинарки Ирени Мишовић. Догађају је присуствовала начелница Градске управе Сандра Пантелић, која је уједно координаторка Локалне мреже за спречавање дискриминације и подршку ЛГБТ популације и чланица жирија за доделу ове награде.

Она је подсетила да се награда „Дуга” додељује особама које су дале највише доприноса за побољшање положаја ЛГБТ популације у граду Београду. Сандра Пантелић је том приликом нагласила да Град Београд годинама уназад учествује у додељивању ове награде и да се као град отворених схватања поставља исто према свим грађанима Београда, без обзира на све различитости. Начелница Градске управе посебно је истакла да ће Град Београд наставити са напорима да пружи боље услове за живот свим својим суграђанима.

Добитници је овогодишњу награду уручила директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, а у образложењу награде Сандра Пантелић је, као чланица жирија, истакла да је Ирена Мишовић афирмативним ставовима изреченим у бројним медијима несумњиво допринела ширењу толеранције у друштву према ЛГБТ особама и својим личним примером показала колико је важно одупрети се укорењеним друштвеним предрасудама. 
Захваливши на награди, Ирена Мишовић је истакла да је љубав потребна свима и да је она основа за срећу. Она је позвала родитеље да не одбацују своју децу због другачијег сексуалног опредељења јер је породица место на коме треба да се гаје љубав и искреност.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је дијалог најбољи пут ка прихватању другачијих и да разлике не морају да воде у сукобе. Она је истакла значај толеранције према свим различитостима, нагласивши да је Србија доста урадила на унапређењу законодавног оквира и спровођењу међународних препорука, али и да смо свесни да нас у наредном периоду очекује још много посла.

Окупљенима су се обратили и амбасадор Велике Британије Денис Киф и шеф мисије Савета Европе Тим Картрајт, који су указали на потребу за сталним унапређењем људских права и смањењем дискриминације по било ком основу, изразивши наду и очекивање да ће овај процес бити све више унапређиван.

Овогодишњи жири за доделу награде „Дуга” одлучивао је у саставу: начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић, чланица Кабинета председника Владе Републике Србије Бојана Симеуновић, новинарка Љиљана Смајловић, научна саветница Института друштвених наука професорка Зорица Мршевић, новинарка портала „Вајс Србија” Јована Шестериков, Предраг Аздејковић и председник ГСА Лазар Павловић.