четвртак, 17. мај 2018.

Горан Весић: Данас Евролига, сутра Лига шампиона

Фајнал фор Евролиге је највећи кошаркашки догађај на свету ове године, ако се изузме НБА, али и један од највећих спортских догађаја ове године после Светског првенства у Русији. За Београд је овај завршни турнир важан зато што ми последње четири године покушавамо да једном годишње имамо једно велико такмичење, рекао је у интервјуу за лист „Политика” градски менџер Горан Весић.

– Имали смо Европско првенство у ватерполу, дворанско у атлетици, па у футсалу, сада је завршни турнир Евролиге, а догодине Европско првенство за кошаркашице – рекао је Весић уочи овог великог спортског догађаја у „Штарк арени”, где ће се четири клуба борити за назив најбољег на континенту.

Одговарајући на питање зашто је важно да Београд организује велика спортска такмичења у континуитету, он каже да постоји неколико разлога.

– Пре свега због развоја тог спорта, јер сваки такав догађај највише популаризује тај спорт. Друго, због имиџа града јер град се промовише у директним телевизијским преносима. Фајнал фор ће бити директно преношен у више од 200 земаља, неколико стотина милиона људи ће у разним фазама гледати утакмице, свуда ће се видети да је то у Београду, видеће се наши промотивни спотови. То је добро за развој туризма, али и за инвестиције. Да би неко иневстирао у неки град или земљу, мора о њима да има добро мишљење. Овај догађај доприноси да се побољша спортска инфраструктура – рекао је Весић и додао да Арена никад не би била завршена да није било Европског првенства 2005. године. 

Он је додао да је мала арена завршена прошле године због једног другог такмичења. Сада ће Арена добити медијску коцку коју би тешко добила да нема Фајнал фора, а слично је било и са Универзијадом и ФИНА купом када су реновирани базени. 

Градски менаџер је најавио да се очекује око 15.000 туриста, углавном из Турске, Шпаније, Русије и Литваније.

– Туристи из Турске и Русије су иначе бројни код нас, само од јануара до марта имали смо 22 одсто више турских туриста и 30 одсто ноћења више. Београд ће открити и туристи из неких других земаља, као Литванци којих ће бити око 3.000. То је шанса да отворимо још једно ново тржишт, јер овај Фајнал фор има више ефеката који превазилазе границе спорта – истакао је Весић.

Он је нагласио да ће се улагање у овај спортски догађај вишеструко исплатити.

– Није нам било скупо да платимо „улазницу” 2,25 милиона евра, јер само од продаје ложа Град Београд ће имати милион евра, а ту је и порез на шест милиона евра, колики је Евролигин приход од продаје улазница. Кад узмете 15.000 туриста, просек њиховог боравка у Београду је четири ноћења, што значи укупно 60.000 ноћења. Ако то помножите са 300 евра, колико просечни туриста остави у Београду, добићете 18 милиона евра. Овај износ ће се у Београд слити најдиректније. То, наравно, неће све отићи граду, али ће зарадити хотели, кафићи, шопинг молови... Ту је и низ пропратних манифестација. Нама је данас градска слава. Велика литија иде улицама града, па ће туристи моћи да упознају и део наше традиције и историје – рекао је Весић.

Акција довођења Фајнал фора у Београд започела је још 2014. године када смо били домаћини завршног турнира Аба лиге, истакао је Весић.

– Тада смо господин Синиша Мали и ја позвали директора Евролиге Ђордија Бартомеуа и први пут истакли да Београд жели да организује Фајнал фор. Рекао нам је – видећемо – али и да има градова који су на чекању. После тога смо се борили да доведемо Фајнал фор. Ту су нам доста помогли кошаркашки тренер Божа Маљковић, новинар Владимир Станковић, а када је у питању Скупштина града, велики допринос дали су тадашњи секретар за спорт Славко Гак и члан Градског већа Драгомир Петронијевић – казао је Весић.

Одговрајући на питање шта можемо да очекујемо после „Евробаскета 2019” за кошаркашице, Весић је рекао да је Београд спортска престоница Европе.

– Борићемо се за нова такмичења тако што ћемо побољшати транспорт и инфраструктуру. Надам се да ћемо ускоро имати и национални стадион који би нам дао могућност да се кандидујемо за организацију финала Лиге шампиона у фудбалу или Лиге Европе. Нема боље промоције за град од спортских такмичења. Кад би неко израчунао вредност пи-ар текстова који ће се широм света појавити о Београду за време Фајнал фора, то би вредело читаво богатство – навео је он.

Говорећи о дворани „Александар Николић”, градски менаџер је рекао да се она налази у поступку легализације. 

– Веровали или не, та дворана је нелаглна иако је отворена пре 45 година. Када је легализујемо, добићемо дозволу за проширење на скоро 10.000 места. Треба нам једна права кошаркашка дворана са тим капацитетом – нагласио је Весић.

На питање за кога ће да навија, градски менаџер је рекао за Реал због Луке Дончића.

– Таквог играча нисам видео који може да игра све од један до пет и све игра успешно. Наравно да ћу пратити и Фенербахче због Жељка Обрадовића, Дангубића и Калинића, али ћу ипак навијати за Луку – истакао је Весић.