четвртак, 17. мај 2018.

Синиша Мали: Београд живи за кошарку, спремни смо за спектакл

У име свих Београђана могу да кажем да смо заиста почаствовани јер нам се указала прилика да будемо домаћини финалног турнира кошаркашке Евролиге за 2018. годину. Први пут у историји, наш град ће бити центар европске и светске кошарке, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали на конференцији за новинаре поводом Фајнал фора, завршног турнира кошаркашке Евролиге, који ће током викенда бити одржан у Београду.

Догађају је присуствовао председник Скупштине града Никола Никодијевић, као и бројне легенде европске и српске кошарке.

Мали је истакао да је сваки становник Београда веома поносан јер, како је рекао, ово је град који живи за кошарку.

– У сваком делу Београда можете да видите дечаке и девојчице који вредно тренирају, усавршавају своје способности и сањају да једног дана постану професионални кошаркаши. Играчи који ће током предстојећег викенда показати своје знање у „Штарк арени” су њихови идоли. Уложили смо пуно времена, енергије и креативности у покушају да направимо спектакл и незаборавно искуство како за играче тако и за навијаче. После опсежних припрема, „Штарк арена”  је у потпуности спремна да угости најбоље европске клубове, као и више од 15.000 кошаркашких ентузијаста из свих делова света – рекао је Мали.

Он је све госте нашег града позвао да, по завршетку турнира, остану гости Београда и том приликом им пожелео да се осећају као код куће.

– Током последњих година, Београд је постао права метропола и веома важан пословно-туристички центар. Наша турбулентна прошлост и богата историја трансформисале су овај град у место препознатљиво по миру и толеранцији. Један од симбола наше богате историје је управо Калемегдан, тврђава саграђена на ушћу Саве у Дунав. Места попут Калемегдана или боемске четврти Скадарлије не могу се речима описати. За све оне који воле модернија места, пројекат „Београд на води” је право место на којем се може видети будућност нашег града. Сигуран сам да ће Београд оставити одличан утисак на сваког од наших гостију и да ће се након овог турнира поново вратити – додао је Мали.

Председник Евролиге Ђорди Бертомеу честитао је клубовима који су се пласирали на завршни турнир, а уједно још једном захвалио Граду Београду и градоначелнику Синиши Малом на свему што су урадили да овај велики догађај протекне у најбољем реду.

– После 17 година чекања, Фајнал фор је стигао у Београд. Требало би истаћи заиста добру сарадњу са градским властима, а нарочито са градоначелнком. Одржавањем завршног турнира у Београду на неки начин ћемо се одужити Србији за све што је дала европској и светској кошарци – рекао је Бертомеу.

Финални турнир почиње сутра, 18. маја, утакмицом Фенербахче – Жалгирис у 18 часова, док се од 21 сат састају ЦСКА Москва и Реал Мадрид.