четвртак, 17. мај 2018.

Горан Весић: Спасовдан је част и обавеза

Градски менаџер Горан Весић приредио је вечерас у Старом двору пријем поводом славе Града Београда – Спасовдана. Осим Весића, који је овогодишњи домаћин славе, многобројне госте дочекали су и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, главни урбаниста Милутин Фолић и чланови Градског већа Тања Поповић, Драгомир Петронијевић, Александар Марковић и Раденко Дурковић.

Весић је том приликом подсетио да Београд слави Спасовдан 615 година, што представља наш завет деспоту Стефану Лазаревићу, који је 1403. Београд прогласио главним градом Србије и узео Спасовдан за славу града. Тада је, додао је Весић, Србија била у тешком стању, стиснута између две моћне царевине – Отоманске и Угарске, али је деспот Стефан нашао начин да после пораза на Косову подигне државу и обнови свој народ, те да Србија поново постане просперитетна земља. 

– Ових шест векова нису баш били срећни ни за Србију нити за Београд, јер је било успона и падова, ратова и разарања, али су се поново уздизали и нашли начин да преживе. Све је то доказ да без обзира на тешке околности, када имате право вођство и лидере који разумеју односе у свету, и држави и народу може да буде боље. На челу државе данас имамо председника Александра Вучића, који на исти начин води државу кроз тешке историјске околности и покушава да уради најбоље за народ и земљу – рекао је Весић.

Он је нагласио да је Спасовдан посебан дан у Срба и подсетио да је на тај дан 1349. обнародован Душанов законик, а истог дана 1354. допуна овог законика. 

– Спасовдан је победа живота над смрћу. Отуда је он прави празник за Београд јер је он на исти начин побеђивао разарање и све шта му се лоше дешавало. Ми зато имамо обавезу да проносимо славу нашег града и његов добар имиџ – истакао је Весић.

Он се осврнуо да јучерашње изјаве да овај празник не би требало да слави држава већ само црква и оценио их као политикантске.

– Спасовдан је прилика да се сви саберемо и окупимо. Београд је велик у свим својим различитостима, он је и српски, и отомански, и јеврејски, и римски, и аустријски, и келтски Београд. Сви ти делови наше историје овај град чине великим – нагласио је Весић.

Славити Спасовдан није само част већ и велика обавеза, поручио је Весић, а ми морамо да будемо достојни тога.

– Они пре нас, ми сада и они који ће доћи само смо гости у Скупштини града, а обавеза је да сваког дана урадимо нешто добро за људе јер ћемо се само по томе памтити. Зато градимо наш Београд, градимо бољу и срећнију будућност за све грађане Београда, које год да су вере и нације. Ипак, не заборавимо ко смо, одакле смо и шта смо, нити нашу историју, традицију и културу јер само тако имамо право на бољу будућност – поручио је Весић.

Архимандрит Стефан Шарић пренео је благослов патријарха Иринеја, преносећи његове речи да му се чини да се Београд враћа немањићкој причи. Он је изразио захвалност домаћину и његовим сарадницима, који су се потрудили да окупе велик број људи. 

– Заједничким окупљањем, сведочимо да имамо чиме да се поносимо, традицијом од преко шест векова. Тако показујемо свима да смо фактор у овом крају, што је важно и представља радост за све нас – рекао је архимандрит, наглашавајући да Београд јесте свет.

Гости славе били су представници Владе Србије, дипломатског кора, других градова и општина, Градске управе, јавних комуналних предузећа, те верских заједница, културног и јавног живота. На свечаности су наступили црквени хор „Свети Димитрије” и хор „Чаролија”.