петак, 18. мај 2018.

Весић: Нова возила за доставу хране за четири предшколске установе

Градски менаџер Горан Весић и секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак уручили су данас испред Старог двора кључеве нових возила за доставу хране директорима четири предшколске установе.

По једно пик-ап возило добиле су предшколске установе „Бошко Буха” са Палилуле, „Сима Милошевић” из Земуна и „Чика Јова Змај” са Вождовца, док је ПУ „11. април” са Новог Београда добила комби возило.

Градски менаџер је истакао да су деца и најстарији суграђани приоритет Београда и да се Град Београд стално труди да за њих уради нешто ново.

– У овом тренутку више од 70.000 деце борави у обдаништима, од чега је око 58.000 у обдаништима којима је оснивач Град Београд. То је заиста велики систем за који је веома важно да има најбоље услове. Осим што улажемо у реновирање самих објеката, радимо нова игралишта, настављамо да подижемо квалитет у достави хране за вртиће – казао је Весић.

Он је подсетио да обданишта имају своје централне кухиње и да је управо зато Секретаријат за образовање и дечју заштиту предузео набавку четири нова возила за превоз хране за четири предшколске установе.

– Храна ће бити превожена по свим законским условима, са климом и потпуно заштићена како би деца била безбедна. Ми сваке године повећавамо број деце који се налази у обдаништима, а кроз мрежу школа, коју радимо заједно са републиком, неки школски објекти биће претворени у обданишта и добићемо још 1.500 места. Наставићемо да градимо вртиће и у наредним годинама и није далеко дан када ће и предшколско образовање постати обавезно, што значи да ћемо морати да имамо места у вртићима за сву децу – казао је градски менаџер.

Он је подсетио да је Град Београд направио велики напредак у последње четири године.

– Пре четири године у Београду је у вртићима било 47.500 деце, а данас их је 70.000. Тадашња цена била је 9.700 динара, а сада мање од 5.600. Као град смо се показали као веома одговорни и наставићемо да улажемо када су у питању деца, и то не само у вртиће већ и у дечја позоришта, Пионирски град и друге установе које се баве децом. Као што сам рекао, наша оријентација су најмлађи, јер зрелост једног друштва се огледа у томе како се односи према наjстаријим и најмлађим суграђанима – закључио је Горан Весић.

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак истакао је да поред квалитета хране, Град Београд води рачуна и о томе да превоз хране до вртића буде на највишем нивоу.

– У ове четири предшколске установе борави 24.000 деце у 133 вртића и ова возила служиће да се у најбољим могућим условима и на најбезбеднији начин доставља храна за децу. Ми смо за ову набавку издвојили 11,4 милиона динара и ово је само почетак модернизације возног парка за доставу хране предшколским установама. Сваког дана радимо на томе да реновирамо предшколске установе и изнова стварамо што боље услове за боравак деце у обдаништима – казао је Славко Гак, нагласивши да ће у наредне четири године превоз хране у београдске вртиће бити потпуно обновљен и модернизован.