петак, 18. мај 2018.

Весић: Град Београд препознао важност улагања у пољопривреду

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, где се састао са генералним директором Слободаном Цветковићем и потом посетио штанд Града Београда. Он је том приликом истакао да је раније велика грешка било то што се град није много бавио пољопривредом, с обзиром на то да имамо 220 хиљада хектара пољопривредног земљишта, од чега је 150 хиљада хектара обрадивог.

– После грађевинарства и туризма, пољопривреда је најбрже растућа привредна грана у Београду. То смо препознали пре неколико година и од двадесетак милиона улагања, колико је било 2014, данас издвајамо 180 милиона динара. Конкурсима у четири различите области помажемо пољопривредне произвођаче, а ове године се пријавило више од 1.600 њих. Подршку ће добити око девет стотина пољопривредника, чиме ће се допринети даљем развоју ове привредне гране у Београду – истакао је Весић.

Он је изразио уверење да ће се град убудуће још више посветити улагањима у пољопривреду и то доделом подстицајних средстава, помоћи да се дође до фондова ЕУ и да се аплицира за новац, и што је најважније – помоћ да се дође до тржишта. Весић је истакао да су управо овакви заједнички наступи на сајмовима пример за потоње и прецизирао да их је на сајму двадесетак из Београда.

Он је најавио скорашње оснивање посебног Секретаријата за пољопривреду, а са републиком се ради на томе да „Велетржница Београд”, која се простире на 17 хектара, постане национална са три велике хале. То би могао да буде додатни импулс пољопривреди, навео је Весић, и подвукао да је један од важних пројеката у овој области и изналажење стратешког партнера за ПКБ.

– Београд ће бити и град пољопривреда јер смо препознали њену важност – закључио је Весић.

Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић оценио је да је овај сајам одлично уређен, а само појављивање Града Београда указује на његове намере да се више посвети овој области.  На територији ове општине много је у последње две године урађено у сређивању атарских путева, противградне одбране, наводњавања по систему „као по кап”. Он је изразио уверење да ће помоћ града бити још већа чиме ће се сељаку дати подршка која му је преко потребна.

Градског менаџера су на штанду града дочекали представници Секретаријата за привреду – руководилац Сектора за субвенције у пољопривреди Саво Павичић и руководилац Сектора за пољопривредно земљиште Драгана Степановић. Штанд Града Београда данас је посетио и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.