петак, 18. мај 2018.

Град Београд контролише употребу електричне енергије

У Београду је угашено 14 котларница које су користиле неприхватљива горива и тиме је показао да као највећи потрошач електричне енергије има обавезу да контролише њену употребу, рекао је представник Секретаријата за енергетику Драган Вуковић на конференији „Енергетски ефикасна Србија” у хотелу „Метропол”.

Циљ конференције је да се на једном месту окупе представници најважнијих институција и компанија које послују у области енергетике у Србији. На овај начин требало би да се скрене пажња на нека од најважнијих актуелних питања из ове области, јер је енергетски сектор кључан за укупан развој наше земље.

Према речима Драгана Вуковића, Град Београд је урадио два велика пројекта који се односе на ефикасно коришћење енергије. 

Организована су три панела на којима су учесници разговарали о тренутној ситуацији у енергетском сектору у Србији, о позицији Србије у односу на регион, правилима и прописима Европске уније, њиховом утицају на енергетски сектор, као и енергентима будућности.

На трећем панелу „Визија енергетске ефикасности – Пројекти за будућност”, Вуковић је говорио о енергетском менаџменту и потенцијалним уштедама трошкова енергије и енергената објеката Града Београда.

Том приликом је навео да је Град Београд највећи потрошач и произвођач електричне енергије. 

У складу са обавезама из Закона о планирању и изградњи, дефинисаним активностима енергетског менаџмента, Секретаријат за енергетику спровео је истраживања која су изведена на Архитектонском факултету 2011. године и 2012. године израдио Термовизијски атлас, а у 2013. години је урадио ИСЕБ – Информациони систем енергетике Београда. Користећи податке ИСЕБ-а, Секретаријат за енергетику је спровео  и енергетске прегледе у 16 објеката који су у власништву Града Београда.

– Фокус нам је првенствено био усмерен на енергетско-технолошка решења. Највећи  финансијски и економски потенцијал уштеда носе објекти који користе лож уље као примарни енергент, а најмање објекти код којих је примарни енергент чврсто гориво – нагласио је Вуковић и додао да су урађена и два пројекта енергетске санације два објекта у  ОШ „Олга Петров”.

Вуковић је истакао да је кључна ствар да Србија мора да се бави смањењем потрошње енергије. Он је додао да је веома важно да Србија користи ресурсе које данас имамо.