недеља, 20. мај 2018.

Почаст гардистима и пацијентима погинулим у бомбардовању НАТО

Члан Градског већа Стево Таталовић положио је данас цвеће на спомен-обележје погинулим припадницима Гардијске бригаде и пацијентима КБЦ „Драгиша Мишовић” у бомбардовању НАТО 1999. године. Венце су положили и припадници Гарде, предвођени командантом генерал-мајором Миломиром Тодоровићем, чланови породица погинулих и запослени у клиничко-болничком центру. 

Стево Таталовић је истакао да је овај простор још једно место сведочења страдања. 

– Погинули су млади људи само зато што су били у униформи иако никаквих војних дејстава није било. Једнака трагедија су и цивилне жртве, пацијенти који су били на лечању у овом објекту. Наша обавеза је да чувамо сећање и да их никада не заборавимо – навео је Таталовић. 

Отац једног од страдалника Бранислав Пејчиновић навео је да је његов син студирао машинство, те да је усред студија одлучио да служи војни рок. У нападу је изгубио обе ноге, а 26. маја, на дан свог рођења када је напунио 26 година, подлегао је повредама. 

Венци су симболично положени у 12.50 часова јер се напад десио педесет минута после поноћи. Живот су изгубили гардисти Александар Бајин, Горан Вережан, Предраг Игњатовић, Бранимир Крњајић, Славиша Миљковић, Војин Пејчиновић и Драган Танкосић, и пацијенти Бранка Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић.