понедељак, 21. мај 2018.

Андреја Младеновић угостио делегацију Шангаја у Старом двору

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић угостио је делегацију града Шангаја, коју је предводио потпредседник Владе Шангаја Ченлеи Пенг. Младеновић и Пенг су потписали Споразум о братимљењу два града, а заменик градоначелника  је том приликом поручио да град Београд на тај начин даје свој допринос јачању веза Србије и Кине.

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Драгомир Петронијевић и Раденко Дурковић, секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за привреду Милинко Величковић, секретар за културу Ивона Јевтић, в.д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Младеновић је изразио задовољство што има прилику да угости делегацију Шангаја и захвалио кинеским колегама на прихваћеном позиву да посете Београд.

– Данашње потписивање Споразума о братимљењу Београда и Шангаја  је резултат споразума који је потписан пре нешто више од годину дана од стране градоначелника два града у Шангају. У оквиру веома присне сарадње Србије и НР Кине, веома је важно да се градови наших земаља повезују, братиме и јачају међусобне везе. Београд од 1980. године има братске односе са Пекингом, а од прошле године имамо потписан Меморандум о сарадњи са Шангајом, на који смо веома поносни. Потписани споразум учврстиће сарадњу два града из области привреде, културе, спорта, заштите животне средине и других области – истакао је Младеновић.

Он је открио да су на данашњем састанку апострофиране две области, туризам и социјална заштита, односно положај најстаријих суграђана, као веома важне за оба града.

– Туризам је за град Београд веома важан јер представља најбрже растућу привредну грану у српској престоници. У току 2017. године у Београду је боравило више од милион страних туриста, уз више од 2.5 милиона ноћења. Пораст броја кинеских туриста нам је такође веома важан, а забележен је како у прошлој, тако и у првом кварталу текуће године. За наш град је веома значајно признање које смо добили на престижном сајму туризма у Шангају, што је велики подстицај за развој туризма у Београду и нешто због чега смо захвални нашим данашњим гостима. Београд је на том сајму препознат као добра, важна и перспективна туристичка дестинација. Уверени смо да ће ова посета значајно допринети даљем развоју туризма и већем броју кинеских туриста у Србији и Београду. Наш град има шта да понуди и није без разлога једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у овом делу Европе – нагласио је заменик градоначелника.

Он је додао да ће посета бити искоришћена како би се делегацији Шангаја представиле све мере које су током последњих неколико година предузете како би се поправио положај и обезбедио бољи квалитет живота најстаријих суграђана.

– Када је тај део социјалне заштите у питању, Београд предњачи у региону и веома смо поносни на све што смо урадили како би живот наших најстаријих суграђана био бољи и квалитетнији – закључио је Младеновић.

Пенг је рекао да му је велика част јер у име Шангаја има прилику да потпише Споразум о братимљењу са Београдом.

– Иако су наши градови веома удаљени, народ Србије и Кине има близак и присан однос. Градоначелник Синиша Мали је био прошле године у посети, а након нашег боравка у Београду очекујем интензивирање сарадње у свим областима, нарочито туризму и области социјалне заштите. Све што смо потписали сада морамо да претворимо у конкретне кораке и то је нешто што ћемо настојати да урадимо веома брзо – рекао је Пенг.