уторак, 22. мај 2018.

Размена искуства у области социјалне политике између Београда и Шангаја

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић разговарала је данас у Старом двору са делегацијом града Шангаја, коју је предводио заменик градоначелника Пенг Ченлеи.

У размени искустава у области социјалне политике између два града учествовали су  и вршиоци дужности директора Градског центра за социјални рад и Прихватилишта за одрасла и стара лица Зорица Павловић и Невенка Никић Симатковић, са сарадницима. 

Том приликом указано је да Град Београд води социјалну одговорну политику, представљене су врсте помоћи које град пружа својим старијим суграђанима, социјални програми за најугроженије и програми у којима старији суграђани могу активно да учествују.

Наташа Станисављевић је истакла да је ова посета веома значајна, јер Секретаријат за социјалну заштиту посебну пажњу посвећује очувању и унапређењу већ постојећих услуга социјалне заштите. 

– Увек су добродошла нова искуства, која смо и данас разменили, те их можемо применити у социјалној политици Београда, јер су она управо усмерена ка побољшању социјалног статуса грађана на личном, породичном и ширем социјалном плану. У Београду живи око 407.000 пензионера, што је око 25 одсто од укупног броја становника и зато посебну пажњу придајемо побољшању квалитета живота наших пензионера. У претходном периоду, у складу са потребама најстарије популације, развијали смо ванинституционалну заштиту ширењем клупске мреже и унапређењем Службе помоћи у кући, имајући у виду њене предности које се огледају у томе што старије лице остаје у природном окружењу у породици, а истовремено задовољава своје егзистенцијалне и духовне потребе. У складу са тим представили смо нашим гостима све кораке и мере који су током последњих неколико година предузети како би се поправио положај и обезбедио бољи квалитет живота најстаријих суграђана. Ова посета је била успешна, надам се да ћемо наставити  квалитетну сарадњу са градом Шангајем, пре свега разменом информација и искустава – истакла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Након званичних разговора, домаћини и гости обишли су Клуб за старије у Светогорској улици, чији су им чланови приредили свечани дочек. Потом су се у неформалној атмосфери дружили са старијим суграђанима, обишли радионице и разменили пригодне поклоне са најстаријим Београђанима.