уторак, 22. мај 2018.

Одржана трибина „Целијакија и интолеранција на глутен“ у Општини Савски венац

Општина Савски венац је у сарадњи са Заводом за здравствену заштиту радника “Железнице Србије“ данас  организовала трибину  „Целијакија и интолеранција на глутен“  у Свечаној сали Општине.

Испред Општине Савски венац обратила се председница Ирена Вујовић, док су присутни могли да чују шта на ову тему могу да кажу још директор Завода „Железнице Србије“ др Владо Батножић, лекари Завода др Јелена Биџић и др Радомир Лекић, као и  др биотехничких наука Дајана  Полексић из компаније “Александрија Фрушка гора“ која се бави производњом безглутенских производа.

Председница општине Ирена Вујовић подсетила је да је током претходног периода општина организовала низ здравствених трибина са различитим темама, уз бројне акције бесплатних превентивних прегледа за суграђане у сарадњи са Заводом „Железнице Србије“ и  Домом Здравља Савски венац.

– С обзиром да се у мају обележава светски дан оболелих од целијакије, окупили смо стручне предаваче који ће разговарати са грађанима о овој важној теми у циљу развијања свести о целијакији и потешкоћама са којима живе оболели – рекла је Вујовић.

Др Владо Батножић објаснио је да од целијакије у Србији болује велики број људи од чега је 3.000 регистровано, а чак 70.000 нерегистровано и да се може јавити код било које старосне доби.

– Важно је да знамо која храна прави сметње, а то је она која садржи глутен. Ту спадају производи од пшенице и сродних житарица, ража и јечма. Главни корак у лечењу је промена начина исхране, а у последње време направљен је озбиљан помак у науци – истакао је Батножић.

Директорка развоја у домаћој компанији „Александрија Фрушка гора“ Дајана Полексић говорила је о специфичности низа производа од брашна од којих се могу направити тестенина, хлеб, крекери, као и разне грисине, а не садрже глутен, лактозу и казеин.

– Раније се од пиринча, проса или хељде  могла направити само каша, не и хлеб. Пирамида исхране код особа које имају проблем са целијакијом је осиромашена, јер у Србији имамо стране увознике који су скупи. Међутим данас имамо домаће произвођаче који нуде повољне цене и висок квалитет ових производа. Тек сада имамо на тржишту житарице које су у основи исхране сваког човека, а које су намењене људима са проблемима везано за глутен. То су житарице просо, хељда и кукуруз – нагласила је Дајана Полексић.

Биљана Тодоровић, која годинама живи са дијагнозом целијакије, посебно је истакла захвалност због организације оивакве трибине.

– Безглутенски живот није наш избор, али сналазимо се. Надамо се да ћемо у скорије време имати мало шири спектар платежно доступних производа ове врсте - поручила је Тодоровић.

Трибини је присуствовало око 100 заинтересованих грађана, којима је компанија „Александрија Фрушка гора“ обезбедила поклоне у виду безглутенских производа.