среда, 23. мај 2018.

Мали: Ове године изградња још четири објекта у оквиру Београда на води

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас градилиште Београда на води и том приликом истакао да је у току изградња шест објеката, као и да ће ове године почети да се гради још четири нова објекта. Мали је поручио да је тај пројекат симбол позитивних промена које се дешавају у Београду и Србији.

Синиша Мали је истакао да су прве две стамбене куле практично завршене, као и да се усељење очекује у року од месец до месец и по дана.

– Тренутно се налазимо на 15. спрату зграде „Vista”, поред које се гради вртић. Рок за завршетак радова на овој згради је март следеће године, а зграда поред – „Park view”, тренутно је изграђена до 11. спрата и биће завршена до јуна или јула следеће године. До краја текуће године биће започета изградња још четири објекта, што потврђује чињеницу да је Београд на води највеће градилиште у овом делу Европе – рекао је Мали.

Према његовим речима, на градилишту Београда на води дневно ради око 1.500 радника, што је доказ да је домаћа грађевинска индустрија покренута овим пројектом. Са врха ове зграде можемо да видимо велики број пројеката који се надовезују на Београд на води. Ове године почињемо реконструкцију Карађорђеве улице, док је изградња нове аутобуске станице у Блоку 42 у току. Постојећа аутобуска станица за 18 месеци више неће бити на том месту, већ на новој локацији, а на тај начин ћемо изместити међуградски аутобуски саобраћај из центра града, што је био вишедеценијски проблем Београда и Београђана – додао је Мали.

Градоначелник је нагласио да би до краја године требало да буде решено и питање железничког саобраћаја, а након тога, када се уклоне сви колосеци и остатак железничке инфраструктуре, моћи ће да започне и друга фаза изградње Београда на води.

– Зграда постојеће железничке станице биће претворена у музеј, док ће Савски мост бити пресељен на другу локацију. Нови савски мост биће понос Београђана, а Саобраћајни институт ЦИП увелико ради пројекат. До краја 2019. године требало би да почне и изградња тунела који ће повезивати Савски афмитеатар са Булеваром деспота Стефана – истакао је Мали.

Како је рекао, рад на пројекту „Београд на води” омогућава наставак великих инфраструктурних радова у Београду.

– Спустили смо град на реке и спровели стратегију коју смо дефинисали на почетку мандата. Тржни центар који се гради у оквиру пројекта „Београд на води” биће највећи у овом делу Европе, површине 300.000 квадратних метара. Град Београд и Република Србија показали су да могу да испуне све обавезе према инвеститорима. Београд на води је симбол позитивних промена у Србији – закључио је градоначелник.

Догађају су присуствовали и главни урбаниста Милутин Фолић, шеф кабинета градоначелника Лука Томић, као и заменик директора „Београда на води” Александар Трифуновић.