среда, 23. мај 2018.

Весић: Обновљена сарадња Скадралије и Монмартра

„Дани Монмартра на Скадарлији” одржаће се од 26. до 28. маја, а сви посетиоци уживаће у изложби фотографија, француској шансони, српским и француским винима и специјалитетима, најавио је данас у Старом двору градски менаџер и покровитељ ове манифестације Горан Весић.

Весић је истакао да је веома задовољан што је обновљена сарадња Скадарлије и Монмартра, односно Београда и Париза.

– Мало је познато да су Скадарлија и Монмартр побратимљени од 1977. године, та се повеља чува и данас, и на основу тога сваке године су одржавани узвратни сусрети. То је трајало до распада Југославије када је традиција прекинута. Обнова је покушана 2012. године и није поново заживела, а ја верујем да смо сада успели да обновимо сарадњу и наставимо ову лепу традицију између два уметничка кварта и два града. Монмартр и данас има таблу на којој пише да су побратимљени са Скадарлијом и веома су поносни на тај чин. Зато сам сигуран да ће обнова традиције бити само природан наставак сарадње – подсетио је градски менаџер.

Он је подсетио да ће „Дани Монмартра на Скадарлији” бити промоција не само овог париског кварта већ и француске културе, уметности, кухиње и француског начина живота.

– Када се ми у октобру будемо представљали на Монмартру, такође ћемо промовисати и српску културу, уметност, кухињу и туризам. Имаћемо шта да покажемо и зато сам поносан што ћемо имати прилику да кроз ову сарадњу промовишемо вредности једног и другог друштва. Наш гост у Београду биће председник „Републике Монмартр” и поносни смо што ће Скадарлија плесати у ритму француске шансоне. Пре неколико дана са француским амбасадором смо обишли радове на обнови Споменика захвалности Француској и тада сам рекао да је лепо и лако бити амбасадор Француске у Србији, јер су у питању два народа повезана нераскидивим пријатељством искованим у ратовима и имамо пуно заједничке историје и традиције коју треба да наставимо да унапређујемо – казао је Горан Весић, захваливши Роберту Чобану на идеји, Туристичкој организацији Београда и компанији „Суез”, која је један од спонзора манифестације.

Весић је казао да Скадарлија представља не само београдски и српски већ и европски бренд, јер нема странца који посети Београд а да не обиђе Београдску тврђаву, Храм Светог Саве или Скадарлију. 

– Ми ћемо наставити да уређујемо Скадарлију, прогласићемо је посебном туристичком зоном у којој ће важити другачија правила у односу на друге крајеве града, односно знаће се шта може од ресторана да постоји, неће бити места за оно што није дух Скадарлије и трудићемо се да је заштитимо и даље развијамо, баш као што се чува и Монмартр. Увререн сам да ће се традиција наставити и верујем да ћемо у будућности моћи да будемо поносни што смо наставили једну лепу традицију – казао је Горан Весић.

Директор компаније „Колор медија” Роберт Чобан објаснио је да идеја о обнови сарадње постоји од 2014. године. 

– Горан Весић је први који је показао разумевање за ову идеју и заједнички смо кренули у реализацију. Програмом је предвиђено да гостима из Париза покажемо не само Скадарлију већ и све најбоље од Београда. Они ће обићи Споменик захвалности Француској, Музеј савремене уметности, Етнографски музеј, Храм Светог Саве и друга места, а Београђани ће имати прилику да у суботу у Скадарлији уживају у фотографијама Монмартра испред Куће Ђуре Јакшића, као и у француској шансони у ресторану „Три шешира”. У недељу ћемо имати дегустацију сирева и вина испред Куће Ђуре Јакшића а увече ће у самој кући бити предавање о Скадарлији и Монмартру. Последњег дана, у понедељак, биће организовано вече Монмартра на Скадарлији у ресторану „Три шешира” – казао је Чобан, истакавши и улогу удружења „Скадарлија” и „Ја волим Француску”, као и познатих глумаца и других јавних личности.

Амбасадор Француске Фредерик Мондолини истакао је да су везе између две земље много јаче од онога што може да их раздваја и подсетио да доказ тог пријатељства представља управо Споменик захвалности Француској, чија је обнова у току. 

– Данас славимо другу фазу нашег пријатељства. Реч је о култури, умећу живљења и гастрономији током манифестације „Дани Монмартра на Скадарлији”. Ова два дела града чувена су у свету по својој уметничкој и туристичкој понуди и они представљају симболе француске и српске културе. Поздрављам ову лепу иницијативу која наставља традицију добрих односа, а који су сада у узлазној линији на свим пољима – истакао је амбасадор Мондолони.

Председница Француско-српске коморе Сања Иванић указала је да ова организација подржава предстојећу манифестацију и нагласила да је у економском смислу Француска од почетка ове године све присутнија у Србији, од компаније „Vinci” до мањих предузећа. Иванићева је казала да је приметан пораст интересовања малих и средњих француских предузећа за пословање у Србији, па је тако у првом кварталу 2018. године забележен долазак шест таквих предузећа. Она је истакла да ће ова комора, након манифестације „Дани Монмартра на Скадарлији”, организовати велики форум „Француска – Балкан”, где ће учествовати 12 земаља из региона.

Манифестација „Дани Монмартра на Скадарлији” биће отворена у суботу у 17 часова испред Куће Ђуре Јакшића.
Конферецији за новинаре присуствовали су заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, градска секретарка за културу Ивона Јевтић, в.д директора Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић, представници удружења „Скадарлија” и „Ја волим Француску”.