четвртак, 24. мај 2018.

Младеновић положио венце на споменик Ћирилу и Методију

Заменик градоначелника Андреја Младеновић положиио је данас венце поводом Дана словенске писмености на споменик Ћирилу и Методију у истоименом парку у Булевару краља Александра.

Он је истакао да је данас велики празник свих словенских народа, Дан Ћирила и Методија, просветитеља који су у деветом веку донели писменост, али и хришћанску веру.

– Њихов значај је заиста велики и веома нас радује данашње присуство великог броја амбасадора и дипломатских представника словенских земаља који су дошли да положе венце и цвеће на њихов споменик. Ту су и деца из ОШ „Иво Андрић” која су дошла на позив амбасадора Бугарске – рекао је Младеновић.

Он је додао да је свесловенски значај ова два просветитеља толики да данас заиста не можемо да проценимо колико су задужили све нас.  

– Они су описменили словенске народе, омогућили им напредак у сваком смислу, прављење држава и стварање култура. Културе словенских народа почивају на њиховом писму, описмењавању и хришћанској вери. Наставићемо да их славимо и да их се сећамо, а чињеница да и толико векова касније и даље окупљају словенске народе око својих идеја довољно говори. То је једна јака и велика веза коју морамо да негујемо и чувамо јер ћемо се на тај начин увек подсећати колико је важна писменост и колико је важно неговати сопствену културу и традицију – истакао је Андреја Младеновић.

Венце су положили амбасадори Републике Бугарске Радко Влајков, Украјине Олександр Александрович, Белорусије Валериј Бриљов, представници амбасада Босне и Херцеговине, Пољске, Словеније, Чешке, Македоније, Русије, као и Министарства спољних послова.