четвртак, 24. мај 2018.

Младеновић: Међународни витешки турнир оживљава средњовековни Београд

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић најавио је 21. Међународни витешки турнир „Свибор духови 2018 – Ко је витез” рекавши да је веома значајно да се овај део средњовековне историје Београда прикаже на непосредан начин. Он је на конференцији за новинаре, која је одржана у Старом двору, позвао Београђане да заједно са децом дођу на Калемегдан и осете дух средњовековног Београда.

Младеновић је истакао да Град Београд има изузетно добру дугогодишњу сарадњу са удружењем „Свибор”, као и да је, између осталог, резултат тога и међународни витешки турнир „Свибор духови 2018 – Ко је витез”.

– Београд се поноси овим турниром, али и због чињенице да има организацију која негује нашу традицију и обичаје. Почетком 15. века, деспот Стефан Лазаревић прогласио је Београд престоницом Србије и свих Срба и управо у том периоду наш град постаје значајан на Балкану, али и у историји српског народа. Недавно је Београд прославио своју славу – Спасовдан, која је у то време успостављена као обележавање Вазнесења господњег. Наша удружења, посебно „Свибор”, која се баве традицијом и витешком историјом, прате и на прави начин препознају значај овог дела српске историје. „Свибор” својим трајањем показује колико је значајно да се овај део средњовековне историје Београда прикаже и на један директан, непосредан и „опипљив” начин – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, са поносом можемо да кажемо да су у Београд долазили најславнији и најважнији витезови тог доба, али и да су се у нашем граду неговале основне и праве витешке вредности.

– Позивам све Београђане да од 25. до 28. маја дођу на Калемегдан и на нашој тврђави доживе прави витежки турнир, упознају витешку културу и на тај начин осете део средњовековне историје. Посетиоци ће имати прилику да виде и госте који долазе на турнир из иностранства, што ће бити посебно занимљиво да се види како изгледа спој витештва са другим културама. На тај начин из Београда ће поново отићи сјајна слика у свет, а суграђане позивам да поведу најмлађе са собом јер су деца традиционално најдражи и најбројнији гости – додао је Младеновић.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић казао је да овај турнир свакако спада у ред туристичких атракција нашег града.

– Овај турнир је туристичка атракција јер је туризам на неки начин приповедање приче, а приче о Београду су дуге и веома занимљиве. Трудимо се да у сваком аспекту, поготово у културно-историјском који је веома важан за туризам, пронађемо све што је занимљиво у нашем наслеђу и презентујемо то гостима – рекао је Поповић.

Оснивач и челник удружења „Свибор” Радивоје Радуловић захвалио је Младеновићу на дугогодишњој подршци Града Београда. Он је нагласио да постоји жеља да се Београд прикаже као историјска престоница, са акцентом на очување традиционалних вредности.

21. Међународни витешки турнир „Свибор духови 2018 – Ко је витез” траје од 25. до 28. маја на Калемегдану.