четвртак, 24. мај 2018.

Обнављање зграде Јеврејског културног центра

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас новоформирани Јеврејски културни центар у некадашњој згради биоскопа „Рекс” у Јеврејској улици 16.
Весић је подсетио да је зграда у којој је садашњи Јеврејски културни центар стара 95 година и да је по новоусвојеном закону за отклањање последица Холокауста враћена јеврејској заједници. 

– Она ће у наредном периоду бити обновљена и тако ћемо добити ново место на коме ће се дешавати значајни догађаји на културној сцени Београда. Желим да подсетим да су Јевреји већ пет векова присутни у нашем друштву, дали су значајан допринос развоју српског друштва и никада се нисмо раздвајали. Само неки од њих су Оскар Давичо, Данило Киш, Станислав Винавер, Геца Кон, Павле Бихали, а има их још много који су дали значајан допринос српкој култури. После Другог светског рата, јеврејска заједница је скоро нестала из живота града и данас сам срећан што смо у последње четири године много тога урадили да јеврејска заједница поново заузме своје место у нашем друштву – казао је Горан Весић.

Градски менаџер је подсетио да је поред закона за отклањање последица Холокауста који је Србија прва спровела у Европи, пред усвајањем и закон о Старом сајмишту. 

– То значи да до краја године можемо имати и конкурс за идејно решење који ће нам омогућити да следеће године почнемо да радимо на претварању Старог сајмишта у меморијални центар и верујем да се Србија на прави начин одужила јеврејској заједници и показала да жели да Јевреји поново постану важан део нашег друштва. Подсетићу да је у нашем друштву било уметника, банкара, политичара, министара, гувернера и многих других важних личности из редова јеврејске заједнице и да у Србији није било антисемитизма, али да су Јевреји страдали током окупације као и свуда у Европи. Ми зато имамо обавезу да ту неправду исправимо, сачувамо сећање на њих и њиховим потомцима омогућимо да чувају сећање на своју и српску културу – истакао је Весић.

Председник Јеврејске општине Београд Данило Медић захавлио је градском менаџеру на досадашњем ангажовању и нагласио да се ради о још једној системској мери којом се унапређује положај јеврејске заједнице. 

– Подршку уживамо и од председника републике, и од Владе Републике Србије, али и Града Београда, и ово је још једна системска мера. Наше културе су јако испреплетане и ово место ћемо обновити тако да у пуној мери буде видљива фузија и јеврејске и српске  културе током 500 година заједничке историје. То ћемо учинити уз помоћ наших врхунских уметника, почев од Егона Савина, преко Наде Блам, Секе Сабљић, Предрага Ејдуса, Сандре Белић и многих других, и овај простор ће поново оживети. Прво ћемо направити реконструкцију, а онда ћемо заједнички радити програме који ће бити и део градске понуде. Веома сам срећан што враћамо део јеврејског живота у Београд и што први пут имамо могућност да ревитализујемо нашу заједницу и укључимо је у живот Београда и Србије – казао је Медић.