петак, 25. мај 2018.

Изложба помагала за слепе у Центру за културу „Влада Дивљан”

Изложба помагала за слепе „Са помагалима самосталније кроз живот” одржана је 24. маја у Центру за културу „Влада Дивљан” у организацији Општинске организација Савеза слепих Србије – Палилула. На изложби је представљен део класичних и савремених помагала која постоје и користе се код нас и у свету.

Приказана су помагала за писање и читање и комуникацију. Изложени су Брајева писаћа машина, Брајев ред, лаптоп са говорним програмом на српском језику, специјализовани касетофони за слепе, дигитални плејери и рикордери дизајнирани за слепе, паметни телефон са говорним програмом. Посетиоци су могли да се упознају са помагалима за просторну оријентацију и самостално кретање, сатовима са рељефним ознакама и говорним сатовима. Овом приликом су презентована медицинска помагала као што су говорни апарат за мерење притиска, говорни мерач шећера у крви и говорни топломер. 

Палилулска организација слепих је недавно набавила и један 3Д штампач да би израђивала моделе предмета и објеката који су или веома велики или сувише мали да би особе без вида могле да их спознају прстима.

Са овим средствима слепи и слабовиди могу да воде самосталнији и независнији живот. Већина помагала за особе оштећеног вида могу се набавити само у иностранству. Често су ова помагала веома скупа и за слепе и слабовиде у Србији недоступна. По прописима о здравственом осигурању и пензијско-инвалидском осигурању, слепи и слабовиди у Србији могу да остваре право само на неколико помагала и то по прилично компликованој процедури. 

Изложба је искоришћена за поделу извесног броја помагала члановима које је Палилулска организација слепих набавила захваљујући подршци Сектора за заштиту и унапређење положаја особа са инвалидитетом, односно Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.