понедељак, 11. јун 2018.

Овогодишњи Београдски летњи фестивал од 22. јуна до 15. јула

Поводом 27. Београдског летњег фестивала, који је на програму од 22. јуна до 15. јула, данас је у Старом двору одржана конференција за новинаре на којој се присутнима обратила секретарка за културу Ивона Јевтић. Она је подсетила да је БЕЛЕФ изузетно важан фестивал који спада у групу од 11 манифестација од значаја за град Београд. 

– Време одржавања ове манифестације су летњи месеци, када у Београду борави највише туриста. Осим доброг програма за суграђане, надамо се да ће фестивал заинтересовати и госте нашег града. Желела бих да захвалим Министарству културе и информисања, које је за БЕЛЕФ ове године издвојило 400.000 динара, док је Град Београд обезбедио чак 15 милиона динара. Такође, одржавање овогодишњег БЕЛЕФ-а помогао је Француски институт не само материјално са 300.000 динара већ и многобројним случајевима одличне сарадње коју та институција има са Градом Београдом. Одржавање БЕЛЕФ-а помогли су још Аустријски културни форум и Амбасада Израела, а овогодишња манифестација биће реализована у башти Студентског културног центра, недавно реконструисаној Комбанк дворани (Дом синдиката), Свечаној сали Старог двора, атријуму Народног музеја, као и на Коларцу – рекла је Ивона Јевтић. 

Она је додала да ће бити реализовано укупно 25 програма, од којих су два посвећена деци. 

– Од 13 музичких програма биће седам концерата популарне музике, пет класичне, али и наступ Дечјег хора „Колибри”. Поред тога, посетиоци ће имати прилику да виде пет позоришних представа, пет плесних програма и перформанса, као и две изложбе. Резултат добре сарадње Дома омладине и ЦЕБЕФ-а биће права музичка посластица, наступ наше чувене блуз гитаристкиње Ане Поповић и њеног бенда из САД који ће забављати Београђане 6. јула у башти СКЦ-а – истакла је Ивона Јевтић. 

Уметнички директор БЕЛЕФ-а Александар Илић рекао је да ова манифестација ужива велики углед и додао да није лако организовати оволико захтеван догађај. 

– Потрудили смо се да публика има на располагању 25 веома разноврсних догађаја, што је за период од 22. јуна до 15. јула, колико траје фестивал, прилично велики број. Слоган овогодишњег фестивала је „У срцу БЕЛЕФ”, a  требало би нагласити велику подршку Амабасаде Израела која је обезбедила одржавање сјајне представе за децу у извођењу израелске Силвер денс комапније – рекао је Илић. 

На конференцији су говорили још и аташе за културу Француског института у Србији Ан-Лорен Вигуру, али и познати домаћи музичари – Милан Ђурђевић из бенда „Неверне бебе”, Александар Петровић, познатији као Аца Селтик из групе „Ортодокс келтс”, као и певачица Лена Ковачевић. 

Догађају је присуствовао подсекретар за културу Милан Лазовић.