уторак, 12. јун 2018.

Весић: Блокаде путева малтретирају Београђане, моле се грађани да не реагују на провокације

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да свака блокада представља малтретирање Београђана и наноси велику штету привреди, као и да свако има право да изражава своје мишљење и протестује, али не тако што угрожава нормално функционисање града.

Oн је за ТВ „Прва” нагласио да су блокаде саобраћаја политички мотивисане, као и да су оне, између осталог, довеле и до кашњења возила која дистрибуирају оброке за народне кухиње.

– Јуче је 256 оброка намењених Народној кухињи у Сопоту каснило због блокаде пута Мали Пожаревац – Младеновац. Ти људи нису на време добили храну, а подсећам да Град Београд финансира припрему више од 12.000 оброка на дневном нивоу који се дистрибуирају на 53 пункта у свих 17 градских општина – нагласио је Весић.

То је, како је рекао, проблем и за за рад комуналних служби, али и за хитне службе попут ватрогасаца или хитне помоћи, а уколико је неко незадовољан ценом горива, нека протестује против оних који одређују цену. 

– Град Београд нема никакве везе с тим, а понајмање људи који не могу на време да стигну на посао јер неколицина неодговорних појединаца блокира мостове и главне градске саобраћајнице. Пријавите скуп, окупите се и протестујте у складу са законом како би на основу тога могли да променимо руте градског превоза и обавестимо грађане о изменама у саобраћају и месту протеста. Ово је покушај оних који су пре три месеца поражени на изборима да дођу на власт иако их грађани не желе. До сада полиција није кажњавала грађане који су блокирали саобраћај, али убудуће ће то сигурно радити. Није демократија натерати грађане да стоје у непрегледним колонама током више сати, већ је то пример анархије и нечега што је недопустиво – рекао је Весић.

Он их је позвао да закажу и пријаве протест у складу за законом, јер до сада се није десило да уредно пријављени протест буде забрањен. 

– Овакве блокаде саобраћаја нису добар сигнал за стране инвеститоре, јер шта они који желе да уложе овде свој капитал могу да мисле о земљи у којој шест возача малтретира десетине хиљада људи. Апелујем на грађане да буду стрпљиви и да не наседају на провокације јер они који блокирају саобраћај управо то очекују. У питању су насилници и са њима би требало поступати у складу са законом – закључио је Весић.