среда, 13. јун 2018.

Градоначелник Радојичић: Камен темељац за зграду Амбасаде Немачке симболичан почетак нових партнерстава

Председник Србије Александар Вучић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић присуствовали су данас свечаности уприличеној поводом почетка изградње новог објеката Амбасаде Немачке у Београду. Председник Србије и градоначелник, заједно са немачким амбасадором Акселом Дитманом и изaслaником Mинистaрствa спoљних пoслoвa Нeмaчкe зa Jугoистoчну Eврoпу, Турску и земље ЕФТА Кристиjaном Хeлбaхом, симболично су положили временску капсулу у камен темељац за нову зграду.  

Градоначелник Зоран Радојичић је захвалио амбасадору Немачке и пожелео да се између две земље настави успешна сарадња. 

– Овај догађај има велику симболику. Немачка је моћна и просперитетна земља, а као таква нама је пријатељ у овим изазовним временима. Истовремено, она је и велик инвеститор у Србију и Београд, што је за нас изузетно значајно – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да Београд развија нова пријатељства и одржава стара, а да је пријатељство с Немачком драгоцено. 

– Свима нама зато желим да овај камен темељац буде симболичан почетак нових партнерстава, разговора и договора између представника два народа – поручио је Радојичић.

Председник Александар Вучић изразио је уверење да ће уз немачки надзор и српске инжењере и раднике посао на овом објекту бити на најбољи могући начин завршен. 

– Сигуран сам да ће зграда да краси Улицу кнеза Милоша, али и да буде сведок важних разговора о будућности Србије у којој Немачка игра једну од кључних улога. Односи између наших држава у прошлом веку били су динамични, са успонима и најтежим могућим падовима. Међусобним разумевањем и поверењем унапређени су и данас су веома квалитетни и садржајни. Економска сарадња је на изузетном нивоу, а Немачка је постала први партнер Србије у трговинској размени, што се неће мењати у наредних двадесет година – истакао је Вучић, додајући да више од 45 хиљада људи данас има посао захваљујући немачким компанијама и инвеститорима у нашој земљи.

Председник је свима пожелео добар и успешан рад на овом значајном објекту. 

Амбасадор Аксел Дитман истакао је велико задовољство што данас почиње градња нове зграде амбасаде. 

– Био је то дуг пут, од расписивања међународног архитектонског конкурса до данашњег полагања камена темељца. Захвални смо свима који су омогућили да градња данас започне, председнику Вучићу, Граду Београду, градоначелнику Зорану Радојичићу и његовом заменику Горану Весићу, уз наду да ћемо наставити изврсну сарадњу, као и Савезном министарству спољних послова и другим немачким институцијама које прате овај пројекат. Очекујемо да ће радови на старој адреси у Улици кнеза Милоша бити завршени на лето 2020. године и да ће одражавати одличне билатералне односе између Савезне Републике Немачке и Републике Србије – казао је амбасадор Дитман.

Кристијан Хелбах подсетио је на свој дугогодишњи дипломатски боравак у Србији и истакао да се од тог времена много тога променило набоље. 

– Ми у Србији видимо партнера и она је кандидат за чланство у Европској унији. Наши билатерални односи веома су добри, ми смо важни трговински партнери, много је директних инвестиција и у Србији тренутно послује око 400 немачких компанија. Политички дијалог између наших земаља је најбољи у међусобној историји билатералних односа. Немачка је веома заинтересована да земље региона постану чланови ЕУ, јер унија није потпуна без земаља Балкана, а и наши безбедносни интереси су заједнички. У овој згради радиће многе дипломате које ће наставити да негују наше односе и који ће пружити руку Србији на путу ка Европској унији – истакао је, између осталог, Кристијан Хелбах. 

Временска капсула садржи актуелно издање „Политике”, поздравну реч амбасадора са заједничком фотографијом свих запослених и сет кованица Народне банке Србије. 

Догађају су присуствовали и главни градски урбаниста Милутин Фолић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.