среда, 13. јун 2018.

„Лето на Косанчићу”

Музичко-уметнички програм „Лето на Косанчићу”, који је Туристичка организација Београда овог лета припремила за Београђане и госте нашег града, почиње у суботу. Косанчићев венац је један од најстаријих делова Београда, први изграђен ван зидина Београдске тврђаве, на чијем простору се налазе бројни споменици културе. Због изузетног културно-историјског значаја ове амбијенталне целине, Туристичка организација Београда ће организовати шетњу Косанчићевим венцем у пратњи туристичког водича и обилазак свих знаменитости: Конака књегиње Љубице, Патријаршије Српске православне цркве, Куће Мике Аласа и других здања. Ова бесплатна туристичка тура почиње у 18 часова. Окупљање је на углу улица Краља Петра и Косанчићев венац, а пријаве на jstankovic@tob.rs. 

У 19 часова почиње музички програм у ком учествују млади таленти Музичке омладине Београда, „Кочетова трио” (Катарина Кочетова – клавир и глас, Богдан Ђурђевић – бубњеви, Дуња Поповић – контрабас). Следи концерт Оркестра за хитне поправке расположења са репертоаром „од би-бапа до рокенрола”. Група музичара ће изводити познате нумере Елвиса, Битлса, Џо Кокера, Клептона, Ролингстонса.

Током читаве вечери посетиоци ће уживати у пратећем програму сачињеном од изложбених поставки Факултета примењених уметности са серијом радова сликарства и вајарства, Школе за дизајн, чији ће ученици демонстрирати уметничке графике и на лицу места штампати отиске, и Галерије „Београд” са изложбом „Бојилишта” Мирољуба Филиповића Филимира.
 
У програму учествују и чланови Удружења „Београдски Монмартр” како својим појединачним поставкама тако и заједничким пројектом – дизајнираном мапом Косанчићевог венца у којој су представљене све галерије, дизајнерске, уметничке и издавачке куће које се на овом потезу налазе. За освежење ће се побринути „Посластичарница” из Маршала Бирјузова, која ће представити специјалне врсте сладоледа од националних сорта воћа. 

Програм „Лето на Косанчићу” реализоваће се сваке суботе током јуна, јула и августа, у организацији Туристичке организације Београда.