петак, 15. јун 2018.

Радојичић: Здравље Београђана на првом месту, поносимо се квалитетом воде

Нико у Граду Београду се не би играо здрављем грађана и у случајевима неисправности воде за пиће постоји процедура која се лако покреће и спречава последице по здравље грађана, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић гостујући на Телевизији „Пинк”. 

Радојичић је поводом јучерашње лажне вести о неисправности воде из водовода нагласио да је у питању дело неколико неодговорних појединаца, чији је поступак био крајње злонамеран. 

– Срећом, план је био прилично наиван и лоше припремљен, али је свакако у питању кривично дело. Желим да поручим грађанима Београда да никаквих проблема око исправности воде за пиће није било, а механизми који контролишу исправност усклађени су са свим потребним стандардима. Процедуре за проверу квалитета воде су акредитоване и у случају да се појави било каква сумња у исправност, испорука према домаћинствима и осталим потрошачима се прекида. ЈКП „Београдски водовод и канализација” функционише већ 126 година и квалитет воде за пиће у нашем граду је нешто чиме се поносимо – рекао је Радојичић. 

Он је истакао да је моћ друштвених мрежа велика, нарочито када је у питању преношење негативних информација. 

– Није случајно да је јуче на удару била вода, јер је то наше највеће богатство и основ јавног здравља које је изузетно деликатно питање. Сигурно је да ћу се као лекар посебно бавити јавним здрављем током читавог мандата. Мој заменик Горан Весић је јуче правовремено реаговао, имали смо све информације у датом тренутку и ситуација је била под контролом. Можда у прошлости није било уобичајено да се на овај начин реагује на ширење лажних вести, али као одговорни људи не смемо да се играмо оваквим стварима – поручио је градоначелник. 

Говорећи о блокадама улица због цене горива, Радојичић је рекао да људи морају да имају право да изразе своје мишење, али по адекватним правилима и на начин на који се то одреди. 

– Тако је свуда у свету и тога се треба придржавати и овде. Људи не могу своју самовољу да манифестују онако како они то смисле. Морамо као цивилизовани људи поштовати правила понашања – навео је градоначелник.

Када је реч о метроу, Радојичић је истакао да је један од циљева боља организација транспорта грађана у Београду и метро је сигурно једино право решење.

– Људи који су у мом тиму даће све од себе и радиће свакодневно на томе да све процедуралне ствари које су неопходне буду обављене најбрже могуће, како бисмо стигли до почетка изградње метроа. У том правцу ће наша пажња бити максимално усмерена, а са циљем да обичан човек осети боље функционисање транспортног система у Београду – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, у граду тренутно има више од 40 крупних пројеката, од чега је 12 у првом највећем фокусу. У овом тренутку разговарамо са људима који су радили у претходном периоду, навео је он, и додао да се прави детаљна анализа и планови за сваки следећи корак. 

– Врло је важно да све то буде рађено на високом стручном нивоу, врло транспарентно и мислим да ће грађани у наредном периоду због тога бити задовољни – казао је Радојичић.

Реконструкција Улице кнеза Милоша је велики подухват, рекао је он, и додао да је то једна од главних саобраћајница у Београду.

– Ако хоћемо то да разрешимо, морамо имати неки период који ћемо прихватити као моменат када ћемо имати алтернативна решења. Ако хоћемо нешто да урадимо и ако имамо неки заједнички виши циљ, морамо проћи кроз неку фазу толеранције. Добронамерни људи ће нас сигурно подржати колико год да им буде тешко. Кад хоћемо нешто велико да остваримо, сви ћемо заједно трпети – објаснио је градоначелник.

Осим тога што је важно да са републиком добро сарађујемо, важна је и сарадња са општинама и на томе ћу инсистирати, нагласио је Радојичић, и додао да је Београд град великих ивестиција, отвореног срца, који жели да сарађује са свим градовима у Србији али и са целим светом.

– Циљ нам је да све што радимо у Београду буде економично и функционално, али не и прескупо – закључио је градоначелник и навео да је болница у Тиршовој значајна установа која ће се даље унапређивати.