субота, 16. јун 2018.

Улица војводе Влаховића критична, 20 екипа БВК на терену

Помоћник градоначелника града Београда Александар Марковић рекао је да после јучерашњег дана са интензивним пљусковима и падавинама од преко 20 литара по квадратном метру у року од неколико сати, критичну тачку у Београду представља Улица војводе Влаховића у насељу Падина на Вождовцу.

Марковић је подсетио да је ЈКП „Београдски водовод и канализација” имало на терену преко 20 мобилних екипа које су интервенисале на критичним местима која су позната по задржавању воде на коловозу, као и на основу позива које грађани упућују преко градског кол-центра.

– У току јучерашњег дана примили смо 93 позива. Такође, били смо ангажовани на томе да обезбедимо непрекидан рад канализационих црпних станица како бисмо предупредили изливање већих размера. Критична ситуција била је у Улици војводе Влаховића у насељу Падина на Вождовцу. То је насеље у којем је непланска изградња добила широке размере, а није изграђена одговарајућа кишна и фекална канализациона мрежа па постојећа фекална канализација не може да прихвати сву количину воде која се скупља у најнижој зони Улице војводе Влаховића, што доводи до заустављања саобраћаја – нагласио је Марковић.

Према његовим речима, једино решење за ову локацију је да Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда изгради кишну и фекалну канализацију довољног капацитета.

– Мај и јун су у Београду препознатљиви по екстремним пљусковима. Канализациона мрежа у свим деловима града нема довољан капацитет да може тренутно да евакуише комплетан проток воде који се формира. Ово је нарочито карактеристично у зонама где су изражене висинске разлике у котама терена, па је коцентрација протока воде много бржа. У таквим ситуацијама долази до краткотрајног формирања натпритиска воде и до избијања воде из шахтова – додао је Марковић.

Он је истакао да је данас на београдским улицама исти број екипа које дежурају током 24 часа. Због најављених падавина, навео је Марковић, превентивно контролишемо позната проблематична места где је долазило до изливања и задржавања воде.