среда, 20. јун 2018.

Весић: Пооштрићемо критеријуме за приватне вртиће – безбедност деце на првом месту

Град Београд субвенционише боравак деце у приватним вртићима и родитељи сами бирају вртиће у које ће децу уписати, тако да немамо директну одговорност за рад тих вртића као што имамо за рад државних. То што ми немамо директну одговорност, не значи да нисмо забринути и да не покушавамо да нађемо решење и за овакве случајеве, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић поводом појаве салмонеле у једном приватном вртићу.

– Јутрос је био састанак у Министарству просвете у вези са решавањем овог проблема и договорено је да ћемо у наредном периоду пооштрити критеријуме за приватне вртиће. Отворено је много приватних вртића у последње две године захваљујући томе што Град Београд даје субвенцију, али, нажалост, не испуњавају сви приватни вртићи све критеријуме, има оних који су заиста добри и у рангу су са државним. Нажалост, има вртића који се отварају у становима и неадекватним просторијама. Те критеријуме ћемо пооштрити јер нам је безбедност деце на првом месту – објаснио је Весић.

Како је нагласио заменик градоначелника, ако већ дајемо субвенције за боравак деце у приватним вртићима, онда имамо право да тражимо од тих установа да извештавају уредно о броју деце, да имају уређену противпожарну заштиту, као и да заштита када је храна у питању буде на највишем нивоу.

– Државни вртићи се снабдевају из централне кухиње, а размишљамо о томе да у наредном периоду и приватни вртићи, чак и основне школе буду у истом систему. Предузећемо читав низ мера како бисмо пооштрили критеријуме за рад приватних вртића и како бисмо афирмисали оне који озбиљно желе да се баве овим послом – навео је Весић и додао да у овом тренутку има 14.500 деце у приватним вртићима.

Трудимо се и сносимо потпуну одговорност за оно што се дешава у вртићима чији је оснивач Град Београд, навео је Весић, и додао да ће сви они који раде са децом морати да испуњавају законске услове. Град ће пооштрити критеријуме и водити рачуна који приватни вртићи имају права да добију субвенције града, рекао је Весић.

– Градимо државне вртиће и градићемо их, али ћемо субвенционисати децу која иду у приватне вртиће који испуњавају услове – закључио је Весић.