среда, 20. јун 2018.

Подстицај града и општине воћарској производњи у Гроцкој

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић, заједно са градским секретаром за привреду Милинком Величковићем и председником општине Гроцка Драгољубом Симоновићем, обишао је данас Воћарску задругу „Боровница” у Брестовику и том приликом указао на нове мере подстицаја из аграрног буџета града за куповину система за наводњавање „кап по кап”. 

Директна комуникација са произвођачима се наставља, што је и стратегија рада Града Београда, подвукао је Петронијевић.

– Дошло је до помака јер је прошле године на територији општине Гроцка било 14 добитника субвенција, а ове године 58. Заједничким радом са Oпштином Гроцка, али и директном комуникацијом с нашим произвођачима, резултати се виде. Има још много простора за напредак, a да бисмо могли да унапредимо систем, стално разговарамо са нашим произвођачима и привредницима – навео је Петронијевић.

Он је прецизирао да у задрузи има 15 стално запослених људи, те да су и за хладњачу издвојене субвенције Града Београда. Запослени су прошли обуке „Знањем до циља”, а купљене су и модерније машине како би били конкурентнији на тржишту.

– Желимо да отварамо нова радна места и да подстичемо предузетнички дух кроз подстицаје за производњу. Пољопривредна производња у Гроцкој на високом је нивоу, а само заједничким радом и захваљујући томе што је општинско руководство стално на терену можемо да правимо још бољи систем. Када имате аграрну политику, она мора да се води на терену, те да се разговара са произвођачима, слушају њихове примедбе, сугестије, критике. Да бисмо били прави сервис грађана, што нам је и амбиција, ми смо на терену и тесно сарађујемо са општинама – рекао је Петронијевић. 

Секретар Величковић истакао је да је ова задруга добар пример заокругљеног процеса – производње, складиштења, чувања, дистрибуције и продаје. 

– Град Београд максимално подржава воћарство, али и све друге гране у пољопривреди. У протеклој години из буџета града опредељено је 120 милиона динара за субвенције пољопривредницима. У овој години оне износе 180 милиона динара, а настојаћемо да их наредних година још повећавамо, како би наши пољопривредници били задовољнији – истакао је Величковић.

Он је прецизирао да је цена боровнице пет евра по килограму, те да просечна породица у Београду може солидно да живи од те зараде. 

Драгољуб Симоновић је указао да је испуњено обећање које је дато пољопривредницима, те да ће систем помоћи да род буде бољи и квалитетнији. 

– Велик је значај наводњавања системом „кап по кап”, као и ширења мреже у наредне две, три године. То је важан услов за помак ка већој производњи воћа. Ланац веза који је успостављен омогућиће да пољопривредницима не само у Гроцкој већ и у читавој Србији буде боље  – рекао је Симоновић. 

Сувласник задруге Марко Недељковић изразио је захвалност општини и граду на помоћи коју пружају годинама. Навео је да су пример како успешно могу да се искористе све субвенције како за набавку хладњаче тако и за подизање воћњака. Он је позвао пољопривреднике да их следе и поздравио свако унапређивање пољопривредне производње.