четвртак, 21. јун 2018.

Младеновић: Град Београд обезбедио 30 милиона динара за сузбијање амброзије

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић најавио је данас да ће се 26. јуна, на седници Скупштине града, пред одборницима наћи и Програм за мониторинг и сузбијање амброзије на територији престонице. 

Он је, гостујући на Телевизији „Пинк”, изразио очекивање да ће одборници усвојити програм о сузбијању једног од најинтензивнијих алергена на свету. 

– Град Београд је током 2017. године приступио организованом и системском сузбијању ове коровске биљке. Извршен је мониторинг и њен раст је мапиран на више од 100.000 хектара, док је на више од 30 хектара амброзија хемијски уништена. За ову годину је планирано да се дуплира мониторинг и мапирање терена где расте амброзија, као и да се хемијски третира око 60 хектара – прецизирао је Младеновић. 

Он је истакао да је Град Београд у ту сврху наменио 30 милиона динара из буџета, а све са циљем системског решавања проблема са амброзијом. 
Највећи проблем, како је нагласио помоћник градоначелника, представљају парцеле у приватној својини којима градске службе за сузбијање амброзије немају приступ. 

Реч је, пре свега, о неуређеним површинама, различитим депонијама или грађевинском земљишту које није приведено намени, навео је Младеновић, и апеловао на грађане да преко „Беоком сервиса” пријаве такве површине.  

– Град Београд ће у сарадњи са градским општинама и надлежним инспекцијама реаговати и санкционисати њене власнике како би такве површине довели у ред, јер оне отежавају живот великом броју наших суграђана који имају проблем са алергијом коју изазива амброзија – нагласио је Младеновић.