петак, 22. јун 2018.

Фестивал земунских чамаца и кајака

Под покровитељством Секретаријата за привреду града Београда, у недељу, 24. јуна, с почетком у 10 часова на Земунском кеју, испред Кајак кану клуба „Земун” (Кеј ослобођења бр. 73) одржаће се „Фестивал земунских чамаца и кајака”, који је и организатор ове манифестације. Манифестација на којој се очекује учешће више од 300 такмичара из 15 клубова, одржава се већ 72 године заредом.

Током фестивала биће организоване трке у мини кајацима, у великим такмичарским чамцима, као и дефиле свих пловила и чамаца које је могуће покретати веслањем. Посетиоци ће моћи да уживају и у изложби чамаца и осталих предмета који се користе за веслање.

Земун са својом широким излазом на Дунав, већ традиционално је град чамаца и чамџија, а Кајак кану клуб „Земун” центар окупљања веслача као један од најстаријих спортских колектива у Београду и  Земуну. Основан је још 1946. године, а његови такмичари су бележили бројне резултате на домаћим и међународним регатама и годинама на Дунаву везује младе за реку и чамце. 

Манифестација „Фестивал земунских чамаца и кајака” доприноси туристичкој атрактивности Београда, као метрополе на Дунаву. 

Како је прецизирао секретар за привреду Милинко Величковић, манифестација је подржана у оквиру Јавног конкурса за доделу средстава за суфинансирање дела трошкова за организацију домаћих и међународних конгреса, манифестација, фестивала, едукација, семинара, изложби, као и за унапређење програма коришћења информационих технологија у туризму на територији Београда у 2018. години.