субота, 23. јун 2018.

Весић: Петнаест година „Бир феста” део историје Београда

Заменик градоначелника Горан Весић обратио се данас присутнима на отварању изложбе „Петнаест година Београдског бир феста” на Савском шеталишту на Калемегдану. Он је том приликом захвалио свима који су у протеклих петнаест година учествовали у организацији „Бир феста” јер, како је навео, сви заједно праве догађај који је добар по наш главни град. 

– Организатори су показали да су упорни и да могу да направе и одрже један квалитетан фестивал. „Бир фест” је највећи пивски фестивал у овом делу Европе, али и највећи у нашој земљи, који годишње окупи око пет стотина хиљада посетилаца. То је разлог због чега га Град Београд на посебан начин подржава, ове године још снажније, а од следеће ће и Влада Србије стати иза фестивала. Тако неће бити само београдски већ ће добити и национални значај – истакао је Весић.

Он је позвао суграђане да посете изложбу и тако се подсете шта се све дешавало претходних петнаест година, изражавајући уверење да ће трајати још дуго.

– На фотографијама са „Бир феста” види се и један део историје Београда – нагласио је Весић, осврћући се на улагања у Калемегдан – тренутну реконструкцију Малог степеништа и будућу гондолу која ће повезати овај део града са Ушћем.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић прецизирао је да Београд ове године на отвореном има око шест стотина манифестација. „Бир фест” превазилази наш регион и по њему смо препознатљиви у читавом свету, истакао је он.

Директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић подсетио је да је на овом простору првих пет година одржаван „Бир фест”, те да је прерастао у један од највећих фестивала оваквог типа у Европи и постао бренд Београда. Изложба је прилика да се сви присетимо његовог развоја, рекао је он. 
Представник Београдске културне мреже Дејан Грастић осврнуо се на значај манифестационог туризма и указао на то да сваке године гости Београда понесу лепе утиске са „Бир феста”, чиме ми као земља показујемо своју гостопримљивост и интеракцију са светом.  

Музичар Александар Петровић – Аца Селтик напоменуо је да веома поносан на чињеницу да су „Ортодокс Келтс” свирали на апсолутно сваком „Бир фесту”, по чему су јединствени, и изразио наду да ће тако бити и убудуће. За „Бир фест” је рекао да је он друга кућа овог бенда. 

У сусрет 16. издању овог фестивала који се одржава од 15 – 19. августа на Ушћу, оснивач Београдска културна мрежа, уз подршку града Београда, организовала је изложбу најбољих фотографија насталих током протеклих 15 година.