понедељак, 9. јул 2018.

Весић: За нове просторије Центра за социјални рад у Сурчину 6,5 милиона динара

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас нове просторије Центра за социјални рад у Сурчину. Весић је том приликом истакао да град наставља да води одговорну социјалну политику и прецизирао да је на адаптацију нових просторија утрошено шест и по милиона динара. 

Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Александар Марковић и чланица Градског већа Елена Билић. 

– Да би се спроводила одговорна социјална политика, просторије Градског центра за социјални рад у свим одељењима морају да буду адекватне. Запослени чији је посао да брину о људима из социјално угрожених категорија заслужују да имају најбоље могуће услове јер раде изузетно захтеван посао. Поносни смо на чињеницу да смо ове године успели да обезбедимо нове просторије Центра за социјални рад – Одељење Сурчин – истакао је Весић.

Према његовим речима, просторије у којима је овај центар радио до сада налазиле су се у Косовској улици, где је на располагању било 90 квадратних метара.  

– Сада овде ради 18 запослених којима је на располагању простор од 190 квадратних метара, као и добри и адекватни услови за бригу о више од 3.700 људи, који на различите начине остварују своја права на подршку у Центру за социјалну заштиту на територији општине Сурчин.  Овде сада има и новина, попут собе за контролисано виђање деце, за коју у претходном простору није било места. Вредност радова је била 6,5 милиона динара, а у току је реновирање просторија Центра за социјални рад на Врачару, где је уложено пет милиона динара – рекао је заменик градоначелника и додао де се на тај начин показује да Град Београд води рачуна спровођењу одговорне социјалне политике. 

Он је захвалио свим људима који раде у установама социјалне заштите јер је у питању посао који се не може адекватно наплатити новцем и једини начин да се квалитетно ради је уз велику количину љубави.  

– Град Београд се труди да, када већ због законских ограничења не могу да се повећају плате, створи услове у којима ће запослени моћи одговорно да раде свој посао. Сигурно је да ћемо наставити да улажемо у установе социјалне заштите како би сваки грађанин Београда који има било какву потребу, могао да оствари своја права на достојанствен начин – закључио је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да је веома важно да сви грађани Сурчина имају једнак и равномеран приступ и доступност услугама социјалне заштите.  

– Зато ми и улажемо у објекте социјалне заштите. Нажалост, последњи наменски објекат, када је у питању Центар за социјални рад, изграђен је пре више од тридесет година, а то је био објекат на Чукарици. Ми смо 2015. године изградили објекат Центра за социјални рад у Обреновцу и настављамо са улагањем, радови у Сурчину су трајали три месеца и ово је сада комплетно адаптиран простор, а наредни центар који отварамо је Врачар, који се исто сели у нови простор. У наредне четири године изаћи ћемо са планом обнове свих центара за социјални рад у Београду како бисмо свим грађанима омогућили једнак приступ услугама социјалне заштите – рекла је  Наташа Станисављевић.

Председник општине Сурчин Стеван Шуша истакао је да су овде створни услови за рад запослених у Центру за социјални рад, али и за кориснике.  

– Општина Сурчин, кроз политику града усмерену ка равномерном развоју свих делова Београда, ради и припрему терена за реконструкцију места где је некада ова институција била, а то је бивша школа. Ту ћемо створити услове за смештај деце предшколског узраста, јер имамо 500 деце које нисмо успели да сместимо у вртиће и кад завршимо адаптацију, створићемо услове да се у тај објекат смести од 200 до 250 деце, што ће значајно смањити проблем који сада имамо – рекао је Стеван Шуша.