уторак, 10. јул 2018.

Весић: Лука Ћеловић добија спомен-обележје у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић угостио је данас у Старом двору представнике Удружења Требињаца „Јован Дучић у Београду” поводом подизања спомен-обележја Луки Ћеловићу, једном од најзаслужнијих људи за данашњи изглед Савамале, коју је својевремено уредио по узору на велике европске градове.  

Догађају је присуствовала секретарка за културу Града Београда Ивона Јевтић.   

Весић је рекао да је тема разговора био Лука Ћеловић, један од најугледнијих Требињаца у Београду и човек који је нашем граду оставио много тога.

– Ћеловић је пре Првог светског рата и између Првог и Другог светског рата пуно радио на развоју Београда. За његово име се везује изградња Савамале, али и чињеница да је тај део града постао пословни центар предратног Београда. Сву своју имовину Ћеловић је оставио Београдском универзитету, који је захваљујући њему и другим добротворима постао један од најбогатијих европских универзитета. Разговарали смо о томе како да сачувамо сећање на овог човека који није имао потомство и који је све што је стекао оставио својој земљи и универзитету – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је додао да је постигнут договор да удружење покрене иницијативу пред Скупштином града како би се подигло спомен-обележје Луки Ћеловићу. Споменик ће бити у парку који је управо Ћеловић направио, навео је Весић, непосредно поред Аутобуске станице, која ће бити измештена.

– Такође, договорено је покретање иницијативе да једна улица у Савамали понесе Ћеловићево име, а то ће бити једна од нових улица које сада радимо. Прихватили смо ову идеју јер верујем да на овај начин шаљемо поруку младим генерацијама о томе какви би људи требало да буду. Без обзира на то колико имају, требало би да се потруде да део свог времена, рада или онога што стекну оставе свом граду или отаџбини. Надам се да ће после ове иницијативе Лука Ћеловић, његов живот и дело, постати узор многим људима и будућим генерацијама –  закључио је Весић и додао да му је драго што ће на овај начин бити исправљена неправда за коју смо сви као друштво криви, јер споменик Луки Ћеловићу у Београду још увек не постоји.

Председник Удружења Требињаца „Јован Дучић у Београду” Жарко Ратковић изразио је захвалност Скупштини Града Београда и заменику градоначелника јер су препознали ову иницијативу.

– Наша идеја је да се сачува сећање на Требињце који су оставили дубок траг у животу српског рода. Међу њима је један од најистакнутијих, управо Лука Ћеловић, човек који није био високог образовања, али који је на време схватио да ће наука и образовање обезбедити дугорочни просперитет друштва – рекао је Ратковић.