четвртак, 12. јул 2018.

Радојичић: Београд на води као симбол развоја престонице

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обишли су стамбене куле у Београду на води које ће за викенд добити своје прве станаре. Радојичић је поручио да Београд на води подстиче развој града и оценио да је завршетком првих стамбених објеката Београд на модеран начин „сишао на реке”.

– „Београд на води” је изузетно значајан пројекат, вероватно најзначајнији у последњих неколико деценија јер мења изглед и визију града. Овај пројекат на јединствен начин истиче лепоте нашег града и чињеницу да наша метропола лежи на две велике реке чије лепоте нису биле доступне грађанима. Сан многих људи који су водили овај град да се Београд спусти на реке, сада је у потпуности остварен – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је „Београд на води” пројекат који се реализује на милион квадратних метара, да ће имати 6.000 стамбених јединица, 14.000 станара, а 12.000 људи ће у пословним јединцама коплекса радити.

– Лично ми је посебно значајна Сава променада, односно шеталиште уз реку где Београђани могу да се рекреирају, шетају или проводе време са породицама. Све велике светске метрополе имају део града налик овом, али Београд има географску специфичност која даје посебну драж. Наставићемо да развијамо Београд у овом правцу како би наш град поред старог градског језгра добио и нове локације занимљиве туристима и суграђанима. Не би требало заборавити ни изградњу пасареле и гондоле, које ће повезати Калемегдан и Сава променаду, односно Калемегдан и парк Ушће – закључио је Радојичић.

Синиша Мали нагласио је да је Београд на води симбол промена у Београду и Србији. Пре четири године, навео је Мали, овај део града није био репрезентативан, а данас имамо највеће градилиште у овом делу Европе, на којем дневно ради између 1.400 до 1.500 радника.

– Овај пројекат је покренуо нашу грађевинску индустирју, а само у првом кварталу ове године забележена је стопа раста БДП-а од 4,6 одсто. Део заслуга за тај успех свакако припада и пројекту „Београд на води”. Много посла још предстоји, о чему сведоче још две зграде од којих је изградња једне стигла до 20, а друге до 17. спрата. Усељење те две зграде очекује се следеће године, док су радови на највећем тржном центру у овом делу Европе у току. Тржни центар ће заузимати површину од 300.000 квадратних метара, а ускоро почиње изградња куле која ће бити највиша у централној источној Европи – рекао је Мали.