петак, 13. јул 2018.

Весић угостио амбасaдoрку Џулију Фини и уручио јој признање за очување културног наслеђа Србије

Заменик градоначелника Горан Весић приредио је данас у Старом двору свечани пријем за одлазећу амбасодорку Аустралије у Београду Џулију Фини и уручио јој признање – орден Етно-мреже за допринос културном наслеђу и економском оснаживању жена и младих у Србији. 

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, чланови Градског већа и представници дипломатског кора. Такође, присусвовала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и њен колега из Пирота Владан Васић, као и представници градова Нови Пазар, Сремска Митровица и Лозница, те председница Етно-мреже Виолета Јовановић. 

Весић је истакао да ће амбасадоркин рад од 2014. до 2018. године остати упамћен јер је поред посла амбасадора радила на промоцији наше културе и обичаја. 

– Она је помогла да схватимо као народ шта све имамо од културне баштине, а коју нисмо показали свету. Указала нам је на вредност стапарског и пиротског ћилима или пеглане кобасице. Такође нам је помогла да откријемо и нашу историју, а за пројекат „Глац” на локалитету у Сремској Митровици заслужна је управо амбасадорка Фини, чиме је показала да јој је стало до овог народа и земље много више него што је то посао амбасадора – указао је Весић. 

Он је најавио да ће као заменик градоначелника предложити надлежној комисији да Џулија Фини постане почасни грађанин Београда. 

– Надам се да ће Скупштина града тај захтев прихватити како би Џулија и формално постала Београђанка, јер суштински она то давно и јесте и она ће наставити да ради са нама на промоцији Србије, Београда и наше културе – закључио је заменик градоначелник. 

Амбасадорка Фини је истакла да јој је била велика привилегија да буде у Београду подследње четири године, као и да оснаживање жена за њу представља један паметан, а не само политички коректан потез. Такође је истакла да јој је била додатна привилегија да учествује у очувању једног изузетног културног наслеђа у Србији. 

Амбасадорка Џулија Фини већ на почетку свог мандата постаје покровитељ иницијатива за подршку очувању трационалног наслеђа Србије кроз директну сарадњу са организацијама „Налед”, „Етно-мрежа” и градовима Сомбор, Пирот, Сремска Митровица, Лозница и Нови Пазар, као и са Градом Београдом, подсетили су организатори.