субота, 14. јул 2018.

Весић: Београд на води остаје мотор развоја града

Данас је велики дан за пројекат „Београд на води” јер се завршава прва фаза, која је започета 2015. године, када су тадашњи премијер Александар Вучић и председник компаније „Игл Хилс”  Мохамед Алабар положили камен темељац. Tада је речено да ће бити изграђено два милиона квадратних метара, 6.000 станова у којима ће живети 14.000 људи, а 12.000 пронаћи посао у оквиру читавог комплекса Београда на води, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући на ТВ „Пинк”.

Он је истакао да ће се у Кулу А, од 20 спратова са 296 станова данас уселити први станари, што ће означити крај прве фазе пројекта.

– Друга и трећа фаза се развијају, гради се највећи тржни центар на Балкану, који ће бити површине 300.000 метара квадратних, а грађани који пролазе мостом „Газела” могу да виде да су радови већ у висини моста. Граде се и зграде „Vista” и „Park view”, прва је изграђена до 20, а друга до 17. спрата, док се за Кулу Београд постављају шипови. Уз развој пројекта „Београд на води”, развија се читав низ инфраструктурних пројеката који су од значаја за град Београд. Булевар Вудроа Вилсона, који ће повезивати простор садашње Аутобуске станице са Булеваром војводе Мишића, скоро је завршен. У питању је саобраћајница са шест трака, два дрвореда и бициклистичким стазама, која ће растеретити Савску улицу. Херцеговачка улица је већ продужена, док ће до краја године почети изградња најмодернијег парка у Београду, на површини од два хектара – рекао је Весић.

Он је додао да ће бити започета реконструкција Савског трга, где ће бити споменик Стефану Немањи и прецизирао да се све то ради новцем инвеститора.

– Железничка станица је измештена, то ће се догодити и са аутобуском, чиме ће бити остварени планови који постоје од 1972. године. Читав тај део града – Савамала, биће комплетно уређена као и Карађорђева улица у којој ће бити реновиране преостале фасаде. Град Беогрд је на себе преузео уређење другог дела Карађорђеве, од Бранковог моста до Калемегдана, и током ове недеље завршен је посао око тендера и одабира извођача. Радови се настављају и на Сава променади, шеталишту које ће се протезати од Калемегдана до Београдског сајма и то је најлепше уређена речна обала у нашем граду. Биће урађена комплетно нова улица која ће повезивати Карађорђеву и Булевар Вудроа Вилсона и надам се да ће та улица добити име по Луки Ћеловићу, човеку који је можда највише урадио на изградњи и афирмацији Савамале. Београд на води је покренуо грађевинску индустрију и покренуо град у правом смеру јер Београд мора да се развија тако да има више центара. Грађани који живе у том делу Београда имају бољи квалитет живота него пре две године. Биће уређен и хотел „Бристол”, док ће фасади зграде Поште у Савској бити враћен предратни изглед – нагласио је заменик градоначелника.

Најављујући нове радове, Весић је истакао да Београђани у првој недељи августа могу да очекују почетак реконструкције Трга републике, који ће бити потпуно реновиран, поплочан гранитним плочама, уз карактеристике правог централног градског трга престонице једне европске државе.

– Жардињере ће бити уклоњене, а биће успостављена зона успореног саобраћаја. У овом тренутку се ради реконструкција Светогорске улице, од Таковске до Кондине, док за седам дана почињу радови у Улици кнегиње Зорке, од  Макензијеве до Булевара краља Александра. Завршена је реконструкција Булевара кнеза Александра Карађорђевића, завршава се Булевар ослобођења, почели су радови у Радничкој, док се наставља посао на ширењу пешачких зона. Београд је у последње четири године добио 20.000 квадратних метара нових пешачких зона. По окончању радова на Тргу републике, Васина улица постаје део пешачке зоне, а ради се и изградња гараже на Студентском тргу. Ускоро се очекује и реконструција Топличиног венца након што су радови на Косанчићевом венцу завршени. Ове године ће бити уређено и преко 170 фасада, од чега 82 у Земуну, што није урађено веома дуго – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да Београд постаје уређен европски град и изразио мишљење да људи могу да буду задовољни јер је жеља свих нас да живимо у уређеном и модерном граду.

– Наш град је диван и требало би да покажемо његово право лице, јер се у прошлости није довољно радило на очувању наших споменика или зграда које имају културно-историјску вредност. Ми сада управо то покушавамо, подижемо споменике људима који су важни за нашу историју, јер уколико се не сећамо прошлости, генерације које долазе неће моћи да доносе праве одлуке. Због тога ћемо подићи споменике Стефану Немањи, Васку Попи, Михаилу Пупину, Вудроу Вилсону, деспоту Стефану Лазаревићу, краљу Александру, краљу Петру, док су Николају Романову и Милутину Миланковићу спомен-обележја већ подигнута. Милоје Мића Орловић ће добити улицу, као и Новак Новак и остали људи који су били од великог значаја за наше друштво. Припала нам је велика част јер имамо прилику да учествујемо у ренесанси Београда. Сви који у томе учествују би требало да буду поносни јер наш град постаје боље место за живот свих људи који у њему живе – закључио је Весић.