недеља, 15. јул 2018.

Весић: Београд на води је гаранција за нове велике инвестиције

Успешно развијање пројекта „Београд на води” одличан је сигнал инвеститорима да је Београд град у којем се може реализовати инвестиција од 3,5 милијарди евра. То је огромна инвестиција за било који град у свету, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Он је подсетио да су камен темељац поставили пре три године тадашњи премијер Александар Вучић и представник инвеститора Мохамед Алабар, као и да је тада речено да ће прва фаза пројекта трајати три године.

– Београд на води је најнападанији и најоспораванији пројекат у Европи, а циљ хајке је био да се отера инвеститор. Крај прве фазе и усељавање првих станара у завршене зграде су значајна вест за Београд и Србију.  Кула А има 20 спратова и 296 станова, а изградња још две стамбене зграде је стигла до 20, односно 17. спрата. Гради се највећи шопинг мол на Балкану са преко 300.000 квадратних метара, као и Кула Београд која ће бити нови симбол града и у којој ће се налазити хотел „Сент Риџис”, један од најпрестижнијих на свету – рекао је Весић.

Према његовим речима, пројекат „Београд на води” се успешно развија, покренуо је грађевинску индустрију Србије, а на градилишту се у сваком тренутку налази између 1.400 и 1.500 радника.

– Предвиђено је да се укупно изгради 6.000 станова у којима ће живети 14.000 људи, док ће у читавом комплексу Београда на води радити 12.000 људи.  Биће урађена још једна улица, која ће спајати Карађорђеву и простор где се сада налази Аутобуска станица. Београд на води не подразумева само изградњу стамбених јединица већ и читав низ инфраструктурних радова на јавним површинама, које финансира инвеститор. Пример за то је Булевар Вудроа Вилсона, са шест трака, два дрвореда и две бициклистичке стазе, који ће растеретити Савску улицу. До краја године почеће радови у централном парку површине два хектара, а не би требало заборавити да је зграда Београдске задруге такође реконструисана. Карађорђева улица ће комплетно бити реконструисана, а почетком следеће године новцем инвеститора почећемо и радове на Савском тргу, где ће бити споменик Стефану Немањи. Зграда Железничке станице биће претворена у музеј, док ће простор на којем су се налазили перони попунити Уметничка галерија. Бивша ложионица за ремонт ће бити претворена у креативни „хаб” и све то довољно говори колико пројекат „Београд на води” мења тај део града. Сава променада ће се по завршетку радова протезати од Београдског сајма до Калемегдана – додао је заменик градоначелника.

Простор Београда на води постаје нови центар града, навео је Весић, због чега Савамала добија нови изглед обнављањем зграда и инфраструктуре.

– Хотел „Бристол” ће такође бити реновиран и људи који живе у том делу града већ могу да потврде да је дошло до побољшања квалитета живота. Оживљавање Савамале и Београда на води резултираће доласком још већег броја туриста, али ће то бити и одличан сигнал другим инвеститорима који ће моћи да виде да се у Београду може спровести инвестиција од 3,5 милијарди евра. То је велика инвестиција за било који град на свету, а Београд на води је имао подршку и од председника Вучића, који је заложио свој политички ауторитет, али и од Владе Републике Србије и Града Београда – истакао је Весић.

Говорећи о актуелним радовима на београдским улицама, Весић је нагласио да се у Београду током лета увек ради, јер се користи прилика када је мање возила на улицама.

– Ради се Светогорска, од Таковске до Кондине, а ускоро почињу радови у Таковској, од Џорџа Вашингтона до Јаше Продановића. Током наредне недеље почиње рекнструкција Улице кнегиње Зорке, од Булевара краља Александра до Макензијеве, док је Булевар кнеза Александра Карађорђевића завршен. Почеле су реконструкције Радничке и Балканске, а до 1. септембра биће готови радови у Булевару ослобођења. У првој недељи августа почињу и радови на Тргу републике. Много тога би требало да буде уређено у Београду и ми се трудимо да се сви послови обављају плански. Реконструкција Улице кнеза Милоша почеће следеће године јер се тендер очекује у октобру и не би било смисла отпочети радове у децембру. Следеће године нас очекује и велика реконструкција улица Цара Душана, 27. марта и Краљице Марије. У Кнеза Милоша ће бити изграђен подземни паркинг испод једног дела улице чиме ће бити добијено 450 паркинг места. Завшерком радова на Тргу републике, у октобру следеће године улазимо у реконструкцију Васине, која ће бити претворена у пешачку зону. Након тога следи изградња подземне гараже на Студентском тргу, као и платоа, што све сведочи о чињеници да Београд постаје уређен и модеран град. Желимо да овај град буде боље место за живот свих људи – рекао је Весић.

Весић се осврнуо на „Мундијалски трг”, идеју коју је Град Београд спровео са Радио-телевизијом Србије, рекаши да је у питању пун погодак.

– Доста људи је током Светског првенства пратило фудбал на „Мундијалском тргу”, поготово када је играла наша репрезентација. Данас је финале, очекујемо поново доста људи и то све представља својеврсно оживљавање Трга Николе Пашића, а гледање важних такмичења на том месту би могло да постане лепа традиција – закључио је Весић и позвао Београђане и госте нашег града да данашње финале испрате на „Мундијалском тргу”.