уторак, 17. јул 2018.

Весић: Београд чува успомену на цара Николаја Романова

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић учествовали су данас у литији поводом 100 година од убиства цара Николаја Другог Романова и његове породице. Литију, која се кретала од Храма Свете Тројице на Ташмајдану до споменика цару Николају предводио је патријарх српски Иринеј са свештенством Српске и Руске православне цркве, а у свечаној поворци, поред великог броја Београђана, учествовали су и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, народни посланици, градски одборници и бројна удружења која негују традицију пријатељства српског и руског народа.

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да се данас обележава 100 година од када је мученичком смрћу страдала породица Романов. 

– Београд има посебну обавезу да на достојан начин обележи овај дан због свега што је породица Романов учинила за Србију. Цар Николај је био велики и искрени пријатељ Србије, био је у веома блиским односима са тадашњим регентом, а касније и краљем Александром. Русија је у Први светски рат ушла због Србије, покушавајући да спасе Србију од напада Аустроугарске. Руски цар помогао је да српска војска буде евакуисана са обала Албаније, да се опорави и касније ослободи Србију. Заиста, ако српски народ има обавезу према неком другом владару да га се сећа и ту успомену чува, онда је то цар Николај Романов. Зато смо веома поносни што смо пре неколико година добили споменик цару Николају Романову и то је знак наше захвалности и сећања на породицу Романов – казао је Весић.

Он је подсетио да је краљ Александар Карађорђевић нашао начин да се одужи Русији и породици Романов. 

– Београд је између два рата, после Париза, примио највише руских емиграната. Према попису из 1931. године, сваки шести становник Београда био је Рус, а они су дали велики допринос развоју Београда, од културе, уметности до науке и других области живота. Шефови већине катедри Београдског универзитета тада су били руски професори, они су основали прву балетску школу, чак и прву ауто-школу, а већина највећих грађевина саграђених између два рата била је дело руских архитеката, пре свега Николаја Краснова. Ради се о нераскидивој вези руског и српског народа и то је разлог што смо се данас окупили да обележимо мученичку смрт руске царске породице – казао је заменик градоначелника.

Патријарх српски Иринеј подсетио је на живот, дела и смрт цара Николаја и његове породице, нагласивши да између два народа, српског и руског, постоје братски односи и блискост и разумевање које стално треба унапређивати.

Министар Ненад Поповић истакао је да је и данашња политика Руске Федерације у сагласности са циљевима српске политике и њеног руководства, као и да политика председника РФ Владимира Путина за Републику Србију представља велики ослонац у очувању српских интереса у међународним односима.

Литија се кретала од Ташмајдана, преко Булевара краља Александра и Трга Николе Пашића до Улице краља Милана, где се налази споменик цару Николају Романову.