среда, 18. јул 2018.

Весић: Сви објекти изграђени у оквиру Београда на води остају Београду

Не постоји пројекат који је више критикован у Европи од „Београда на води”, али Београд се мења, читав тај крај се мења и Савамала поново постаје центар града, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је, гостујући на ТВ „Хепи”, истакао да је овакав пројекат планиран још шездесетих година прошлог века.

– Исто је и са железничком станицом. Од 1972. године у свим плановима града се предвиђа измештање железничке станице, а сада се критикује што је она премештена у Прокоп. Стара зграда биће претворена у музеј, док ће на месту где су били перони бити уметничка галерија и то су објекти који остају Београду. Као што и хотел „Бристол” и зграда Београдске задруге остаје Београду – рекао је Весић.

Он је додао да је „Београд на води” најважнији пројекат у Београду, у оквиру кога стиже 3,5 милијарди евра и на чијем градилишту је свакодневно око 1.500 радника. 

– На том месту ће бити изграђено 6.000 станова, живеће 14.000, а радиће 12.000 људи. Поред тога биће урађен нови централни парк чија ће изградња почети  до краја године и који као јавна површина остаје Београду. Нови Булевар Вудроа Вилсона пролазиће паралелно са Савском улицом и на тај начин је растеретити, такође се гради о трошку инвеститора, а остаје у власништву Републике Србије. Савски трг који ће бити изграђен испред зграде некадашње железничке станице, где ће бити постављен споменик Стефану Немањи, реконструкција Савске и Карађођеве улице такође ће се радити о трошку инвеститора, као што је и Сава променада урађена исто средствима из тог извора – истакао је заменик градоначелника.

Према његовим речима, читав део Савамале се већ променио и исељавањем аутобуске станице, измештањем железничке станице, реконструкцијом улица и изградњом нових паркова, Савамала поново постаје привредни центар Београда, оно што је била између два рата.  

– Очекујем да радови у Улици кнеза Милоша почну на јесен следеће године јер ћемо током пролећа радити Савски трг. Већ за два дана почињу радови у Улици кнегиње Зорке, од Булевара краља Александра до Макензијеве, реконструкција Светогорске је у току, Булевар ослобођења биће завршен до 1. септембра, а радове у Радничкој завршићемо до краја августа. Радови на платоу на Славији изводе се о трошку извођача и рок је 8. август, након чега можемо да активирамо средства обезбеђења и посао дамо неким другим фирмама – рекао је Весић.

Говорећи о инвестицијама у Београду, Весић је казао да се град трудио да сваком инвеститору изађе у сусрет.

 – Пуно смо се трудили да доведемо „Икеу”, „Меиту” и друге инвеститоре. Мора постојати снажна политичка воља за довођење инвеститора и то имамо, а од њих имамо већи друштвени бруто производ, више радних места и резултат је да град изгледа боље, о чему сведочи и Београд на води. Београд међу инвеститорима данас важи за добро место за улагање и ми ћемо настојати да такав тренд одржимо и у будућности – казао је Весић.