среда, 18. јул 2018.

Дуг родитеља за вртиће смањен за трећину

Дуг родитеља београдским вртићима смањен је за трећину у односу на исти период прошле године, саопштио је секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак.

Укупан дуг родитеља према београдским вртићима у јуну ове године износи 145,2 милиона динара, док је пре годину дана износио 215,8 милона динара. 

– Задовољан сам темпом смањења дуга који је у децембру износио 220 милиона динара, јер смо пронашли модел за постепено смањење дуга, али без притиска на родитеље – нагласио је Гак за „Вечерње новости”.

Он је навео и да за оне родитеље који не плаћају редовно рачуне налазе начин како да их измире.

– Овакав однос, без притисака на родитеље резултирао је мањим дуговањима. Исписивање детета из вртића је мера којој се прибегава тек када се исцрпе све друге могућности, поручио је Гак и додао да је од почетка године из вртића исписано 44 деце због неплаћена три и више рачуна, али и да је то крајња мера уколико не постоји начин доласка до обострано прихватљивог решења за измирење дуга.

Такође, секретар је истакао да је смањење дуга за више од 70 милиона динара за годину дана резултат одговорне политике града и сектора дечје заштите. 

Највећи појединачни дуг родитеља износи 167.911 динара за вртић на Новом Београду, као и вишегодишње неизмерење обавезе породице која је у изузетно тешком материјалном стању. 

Родитељи чија су деца исписана из вртића по исплати дуга могу опет конкурисати за место у државним вртићима.